ZATVORENICI TRAŽE POSAO

Za 15 kuna po satu kopaju i zidaju

22.07.2009 u 09:09

Bionic
Reading

Petstotinjak zatvorenika hrvatskih zatvora želi raditi tijekom izdržavanja kazne. Postojeća radna mjesta koja su za njih predviđena popunjena su. No uvjeti za poslodavca koji ih primi gotovo da su idealni

Javnosti poznati zaposleni zatvorenici zbog težine djela zbog kojihsluže kaznu rade unutar zatvora. Tako je Hrvoje Petrač nekoć čuvaozatvorski ribnjak, Ana Magaš radila je u praonici rublja, liječnik izLepoglave Goran Šarić radi u zatvorskoj knjižnici, Stipe Jurić Kiwi,osuđen za dvostruko ubojstvo, angažirao se u autopraonici.

Poslodavac koji osobu koja izdržava zatvorsku kaznu zaposli na ugovor o djelu nema dodatnih troškova. Svi su oni osigurani u slučaju ozljede na radu. Staž im ne mora plaćati. Za 15-25 kuna po satu oni kopaju kanale, čiste korov, čupaju ambroziju, rade na arheološkim iskopinama, održavaju voćnjake, utovaruju i istovaruju robu, čiste plaže...

Za rad u vanjskim uvjetima nedostupni su jedino zatvorenici kaznionice u Lepoglavi. Ostalima to ovisi o kazni. 'Četvrtinu zarađena novca dobiva zaposlenik, ostalo je namijenjeno poboljšanju standarda zatvorenika. Satnica ovisi o složenosti posla, o tome je li osiguran topli obrok, koliko dugo će trajati radni angažman', objašnjava v.d. ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci.

'Zaposliti ih mogu privatne tvrtke, obiteljska gospodarstva, državne institucije', kaže Mihoci. Od gradova najdulju suradnju Uprava za zatvorski sustav ima s Bjelovarom, gdje su zatvorenici godinama angažirani na uklanjanju ambrozije. No odande su samo prošle godine pobjegla trojica zatvorenika koja su čupala ambroziju, piše Večernji.hr.