UKIDANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA

I srednjoškolski profesori prijete štrajkom

30.10.2013 u 13:45

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) najavio je danas da će krenuti u štrajk ako Vlada prihvati prijedlog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića o raskidanju Kolektivnih ugovora za zapsolene u srednjem školstvu

Ministarstvo: Pregovori su u tijeku

'Vlada Republike Hrvatske inicirala je pregovore o izmjenama i dopunama granskih kolektivnih ugovora iz svoga sustava, zbog promijenjenih gospodarskih okolnosti i potrebe usklađivanja pojedinih materijalnih prava s materijalnim pravima iz sklopljenog Temeljenog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, a imajući posebice kao osnovni cilj očuvanje razine plaća i radnih mjesta. Pregovori s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja uspješno su završeni, na obostrano zadovoljstvo, te je u tijeku završno usklađivanje teksta Granskog kolektivnog ugovora i procedura koja prethodi njegovom potpisivanju. S Nezavisnim sindikatom zaposlenih u osnovnim školama u tijeku su vrlo konstruktivni pregovori.

S Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama, pregovori su tekli od svibnja sve do trenutka kada je postalo razvidno kako postoje neusklađeni stavovi, posebice u pogledu prijevoza zaposlenika, odnosno kako nije moguće postići dogovor. U tom smislu, Sindikatu je najavljeno kako će se pokrenuti procedura prema Vladi RH radi donošenja Zaključka o najavi otkazivanja GKU-a. Konačnu odluku o tome donijet će Vlada RH, a prije samog otkazivanja potrebno je provesti postupak mirenja u kojem je dogovor još uvijek moguć, tim više što je Ministarstvo tijekom dosadašnjih višemjesečnih pregovora pokazalo želju da se isti što uspješnije privedu kraju'.

Stoga će se Ministarstvo, u ovom trenutku, sustegnuti od svakog komentara na izjave Branimira Mihalinca' stoji u odgovoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. (Media servis)

Predsjednik NSZSŠ-a Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare rekao je da je ministar Jovanović jednostrano prekinuo pregovore o Kolektivnom ugovoru (KU), a Vladi predložio da jednostrano raskine Koletivne ugovore za zaposlene u srednjem školstvu, ocjenivši takvu Jovanovićevu odluku "politikom spaljene zemlje" zbog koje je sindikat uputio pismo Vladi.

Mihalinec je najavio da će, prihvati li Vlada prijedloge ministra Jovanovića i ne vrati se za pregovarački stol nakon izvještajne skupštine donijeti odluku o stupanju u štrajk.

Podsjetio je da je pregovarački odbor NSZSŠH-a izrazio spremnost na usklađivanje svih članaka Kolektivnoga ugovora koji su na sadržajno istovjetan način ugovoreni u Granskom i Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). 'Pregovarački odbor nije se izrijekom protivio ni prijedlogu Vlade da se svi članci KU koji su sadržajno na istovjetan način ugovoreni u Granskom i TKU izbrišu iz Granskoga kolektivnoga ugovora (GKU)', rekao je Mihalinec dodavši da su i na to pristali pod uvjetom da se zadrže tri članka kojima bi se uredile posebnosti srednjoškolskoga sustava u odnosu na sve ostale javne službe.

Istaknuo je kako se tu radi o posebnostima u definiranju smjenskoga i dvokratnoga rada, dnevnica za službeno putovanje s učenicima i posebnostima naknade troškova prijevoza za dolazak i odlazak s posla.

Po Mihalinčevim riječima Pregovarački odbor Vlade RH bez ikakvih je argumenata i bez davanja prigode Pregovaračkom odboru Sindikata da iznese svoje argumente inzistirao na brisanju svih navedenih članaka bez pregovaranja, obrazlažući to stavom Vlade Republike Hrvatske.

Mihalinec je predsjedniku Vlade uputio pitanje je li stvarno stav Vlade da se brišu svi članci kojima se Vlada obvezuje na socijalno partnerstvo, članci koji se odnose na zaštitu zaposlenika od zlostavljanja i članci koji se odnose na zaštitu profesionalnoga statusa zaposlenika te članci koji reguliraju zbrinjavanje viška zaposlenika kao i odredbi o otežanim uvjetima rada.

Sindikat predlaže Vladi da ne donosi odluku o jednostranom raskidanju Kolektivnih ugovora te da obveže Vladin pregovarački odbor da nastavi pregovore vodeći računa o posebnostima srednjoškolskoga sustava.