CIJENA NETRPELJIVOSTI

Čekić revolucija porezne obveznike koštala je više od 21 tisuću kuna

26.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Koliko nas je koštalo uništavanje ćiriličnih ploča? Štetu zbog potenciranja kulturne, jezične i ljudske netrpeljivosti nemoguće je procijeniti, a kada je u pitanju materijalna šteta - nijedno ministarstvo nije imalo taj podatak. Zato smo cijenu svake razbijene ploče zbrajali i došli do iznosa većeg od 21 tisuće kuna

Gotovo dva mjeseca otkako se Zakon o pravima nacionalnih manjina primjenjuje u Hrvatskoj su oštećene, razbijene ili otuđene najmanje 24 ploče s dvojezičnim nazivima institucija – to je podatak od četvrtka, 24. listopada, koji smo doznali u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Natpisi su razbijeni na sljedećim institucijama: Policijska postaja Vukovar, Porezna uprava, Ured državne uprave, Općina Biskupija, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Centar za socijalnu skrb, Općina Udbina, Općina Vojnić, Kulturno-informacijski centar Nikola Tesla u Udbini, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Prekršajni sud.

Dok ministar financija Slavko Linić šalje ovrhe pojedincima i za dug od 2.000 kuna, a premijer Zoran Milanović poručuje da se ne smije više zezati s troškovima, neobično je da nijedna institucija 'štedljive' države nema podatak o zbroju ukupne materijalne štete koju je donijelo divljanje po Vukovaru i šire. Do okvirnog iznosa i troška od 21 tisuće kuna za porezne obveznike tportal je došao prikupljanjem podataka od svake navedene institucije.

Zbog procjene konzervatora, vrste i cijene ploča poprilično su različite od mjesta do mjesta. Ploče od mjedi koštaju oko 2.000 kuna i stavljaju se na zgrade koje imaju status spomenika kulture. Za ostale građevine naručuju se crni natpisi od materijala nalik plastici, a cijene im prema našim podacima variraju, ali ne prelaze 800 kuna.

Tako je ploča na Policijskoj postaji Vukovar koštala 750 kuna bez PDV-a
, dok je jedan natpis od mjedi, na zgradi Ureda državne uprave, koštao 2.000 kuna. Kako su s državne uprave skinute ukupno četiri ploče, trošak je bio ukupno 8.000 kuna. Na zgradi općine Biskupija jedan plastični natpis, rekao nam je načelnik Ognjen Vukmirović, koštao je tek između 200 i 300 kuna.

Na zgradi Centra za socijalnu skrb u Vukovaru skinuta je jedna mjedena ploča koja je koštala 1.950 kuna, kako nam je rekla ravnateljica Ljubica Mudri. Ona nije naručivala novu jer je stara nedavno pronađena, pa se Mudri nada da nije previše oštećena. Inače, neki mediji su objavili da je tu ploču skinuo vukovarski policajac.

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje nisu imali informaciju koliko im je točno ploča razbijeno, no kažu da jedna košta 420 kuna bez PDV-a. Prema podacima policije, jedna ploča im je sigurno razbijena.

Hrvatski zavod za zapošljavanje do sada je postavio dvije ploče od mjedi koje su ih pojedinačno koštale 1.986 kuna s uključenim PDV-om. Dakle, to je trošak od 3.972 kune. U Udbini su skinute ukupno četiri ploče – tri sa zgrade općine i jedna s Kulturno-informacijskog centra Nikola Tesla. Načelnik Ivan Pešut rekao nam je da su sve četiri uništene ploče koštale ukupno 1.550 kuna, dok nove koštaju 3.600 kuna. Trošak, dakle, iznosi 5.150 kuna.

U petak se u općini Vojnić nije moglo doći do cijene skinute ploče, no s obzirom na to da se radi o plastičnim natpisima, pretpostavljamo da trošak iznosi nekoliko stotina kuna. Gotovo ista ploča bila je i na zgradi Porezne uprave, a kako do zaključenja teksta nismo dobili odgovor na pitanje, zaključujemo da trošak nije bio veći od troška policijskih ploča od 750 kuna.

Ukupan trošak neuspješne politike u Vukovaru iznosi najmanje 21 tisuću kuna, ali  i dalje raste. Rekord uspješnog provođenja Zakona o pravima nacionalnih manjina vjerojatno je postignut prošloga tjedna kada se čak četiri dana - od subote do srijede - nije skinula niti jedna ćirilična ploča u Vukovaru. Sastanak premijera Zorana Milanovića i Stožera za obranu Vukovara nije urodio konačnim rješenjem, nego odgodom razgovora koja je samo malo prorijedila vađenje čekića. Policajci su povučeni s ulica i sve je prepušteno savjesti prosvjednika protiv ćiriličnog pisma.