NEUKI RODITELJI

Samo 12 posto cura ima pristanak na cijepljenje protiv HPV-a

25.10.2013 u 15:14

Bionic
Reading

Svaki dan otkrije se jedan karcinom, a svaki treći dan jedna žena umre zbog bolesti uzrokovane humanim papiloma virusom

U borbi protiv zaraze virusom HPV-a ključna je edukacija i cijepljenje, istaknuli su sudionici konferencije 'Zašto zatvaramo oči budućnosti' i najavili nastavak programa odgovornog spolnog ponašanja mladih i cijepljenja protiv HPV infekcije. Ovim programom učenice sedmog i osmog razreda osnovne škole mogu se besplatno cijepiti protiv opasnog virusa. No, u prošloj godini pristanak roditelja na cijepljenje dobilo je samo 12 posto djevojaka.

'Sramota je koliko su roditelji neosjetljivi, a sutra će ne daj Bože njihovo dijete biti u toj poziciji i morat će se liječit i borit s neizvjesnim ishodom. Ono što sve ove godine naglašavamo - ovo cijepljenje nije dozvola za neodgovorno ponašanje', rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo.

Kad bi se program provodio na nacionalnoj razini, kao što je slučaj sa svim zemljama u našoj regiji, problem slabog odaziva ne bi postojao.

"Da je to na nacionalnom programu, onda bi potpisivao da neće cijepit. I tu je onda puno veća uzdržanost. Rijetko koji roditelj će potpisat da neće cijepit svoje dijete protiv neke zarazne bolesti. Mi želimo da situacija na državnoj razini dođe tu. I kao što je rečeno, jedna Makedonija koja je ekonomski u puno lošijoj situaciji od Hrvatske ima cijepljenje protiv HPV-a na nacionalnom programu", ističe dr. Mihael Skerlev predsjednik Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om.

Zagreb je jedan rijetkih gradova u Hrvatskoj koji nudi besplatno cijepljenje, akcija je počela još 2008. godine. Njen sveukupni uspjeh opisao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Ukupno u okviru ovog programa cijepili smo 2148 djevojčica, a naš zalog i cilj za budućnost je povećati još uvijek mali odaziv na cijepljenje. Sve javno zdravstveno aktivnosti Grada Zagreba do sada uključujući i ovu usmjerene su u konačnici prema jednom cilju, a to je da od raka vrata maternice u Zagrebu ne umre ni jedna žena", rekao je Bandić.

Svi stručnjaci na konferenciji slažu se u jednom, cjepivo je sigurno i nema štetnih nuspojava. Ove su godine naručili još više doza u nadi da će se svijest kod roditelja promijeniti te da će odaziv ipak biti veći.