KRAH HRVATSKE KONTROLE LETA

Srbi 'preuzeli nadzor' nad zračnim prostorom

21.07.2009 u 11:32

Bionic
Reading

Zbog sve većih ograničenja i kašnjenja zrakoplova u zračnom prostoru iznad Hrvatske, Srbija je krovnoj europskoj instituciji koja nadzire europsko nebo Eurocontrol 17. srpnja ponudila svoj zračni prostor i usluge svoje kontrole letenja, čime bi Hrvatska u preletima bila većim dijelom zaobiđena, otkriva tjednik Nacional

Unatoč vrhunskoj tehnologiji za nadzor preleta nad Hrvatskom, oblasna kontrola letenja od 17 raspoloživih sektora zračnog prostora za praćenje može pokrivati četiri do sedam sektora, što je očito nedostatno.

Problem hrvatske kontrole leta jest činjenica da se nad područjem Hrvatske bilježi najveće kašnjenje, veće od 45 minuta. Nacional ističe kako je najveći hrvatski problem nedostatak kontrolora letenja u ljetnim mjesecima, loše planiranje školovanja i lanjski godišnji odmori koji se ponajviše koriste u lipnju.

Ako scenariji alternativnih ruta preko Srbije i Italije postanu obvezni, to će biti vrlo loše za CroControl, i to ne samo zbog gubitka prihoda, nego i pozicioniranja hrvatske kontrole leta u predstojećoj blokovskoj podjeli zračnog prostora nad Europom, zaključuje Nacional.