Hrvatska MILINOVIĆEVI AGENTI

150 doktora po domovima traži lažne bolesnike

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje angažirao je 150 liječnika kontrolora koji ulaze u stanove ljudi koji su na bolovanju i provjeravaju jesu li oni doista bolesni, otkriva Jutarnji list. 'Kontrola je i faktor iznenađenja. Ni Šuker ne najavljuje kad će u financijsku kontrolu', izjavio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović

Prema mišljenju ravnatelja HZZO-a Tihomira Strizrepa, ova je akcija već dala rezultata i stopa bolovanja u Hrvatskoj je u padu.

'Svaki dan provodimo kontrole. Naši kontrolori mogu bilo kojeg dana banuti na vrata onih koji su na bolovanju', izjavio je Strizrep.

Liječnici kontrolori očekuju da bolesnici surađuju za njihovih nenajavljenih posjeta. Sa sobom ne nose bolničku dokumentaciju pacijenta, nego očekuju da im on pokaže svoje nalaze. Problemi se javljaju jedino ako bolesnici ne žele pustiti kontrolore HZZO-a u svoj stan. Takve ovlasti nema, naime, ni policija i u privatni prostor može ući jedino s nalogom.

Liječnici kontrolori, ipak, ne odlaze u domove osoba za koje je apsolutno neupitno da su teško bolesni, kao ni kod onih koji su tek dva ili tri dana na bolovanju.

U HZZO-u tvrde da pacijenti surađuju, no o broju uhvaćenih lažnih bolesnika ne žele govoriti.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još