NA PRAGU USTAVNE KRIZE?

Sabor u petak raspisuje referendum o braku?

23.10.2013 u 17:54

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav predložio je Saboru da donese odluku o raspisivanju referenduma inicijative U ime obitelji u kojem se traži da u Ustav unese odredba koja brak definira kao životnu zajednicu muškarca i žene. Po svemu sudeći, referendum bi trebao biti raspisan bez problema, no tek će se vidjeti hoće li nova definicija braka, ukoliko dobije podršku na referendumu, doista biti unesena u Ustav

Odbor za Ustav sa 10 glasova za, tri protiv i dva suzdržana predložio je da se Saboru da 'donese odluku o raspisivanju državnog referenduma radi donošenja odluke o referendumskom pitanju utemeljenom na zahtjev za raspisivanjem referenduma građanske inicijative U ime obitelji da se pristupi promjeni Ustava na način da u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene'. Odbor za Ustav Saboru je također predložio da se referendum održi 1. prosinca.

Iako bi inicijatore referenduma trebalo veseliti što će se referendum najvjerojatnije raspisati već u petak, pojedini članovi Odbora za Ustav upozorili su da bi se moglo dogoditi da definicija braka ne uđe u Ustav unatoč tome što bi mogla dobiti podršku na referendumu.

'Ovdje je skrivena jedna zamka koja bi trebala zakomplicirati raspisivanje referenduma. Naime, u tekstu odluke o kojoj mi danas glasamo stoji formulacija 'da se pristupi promjeni Ustava', što je u neskladu s odredbom Ustava da se na referendumu, iniciranom od građanske inicijative, neposredno mijenja Ustav. To bi značilo da bi se nakon referenduma išlo na pristupanje promjeni Ustava, a to nije bila intencija ustavotvorca', rekao je HDZ-ov Vladimir Šeks.

Drugim riječima, tada bi, nakon što se građani i pozitivno izjasne na referendumu, Sabor bio taj koji bi odlučivao o samom pristupanju promjeni Ustava, što se sukladno pravilima odvija u tri koraka.

'Može se dogoditi da, nakon što se i građani pozitivno izjasne na referendumu, Sabor može odlučiti da ne želi promjene Ustava. Može se dogoditi da sve ovo bude jedna velika predstava, gdje će se potrošiti novci za organiziranje referenduma i da onda zastupnici odbiju promijeniti Ustav. Ako dođe do izglasavanja, Sabor može odbiti volju naroda. Ja se samo nadam da su vladajući svjesni odgovornosti u ovom slučaju i svjesni da tim scenarijem otvaraju vrata debeloj i ozbiljnoj ustavnoj krizi u ovoj zemlji', upozorio je vanjski član odbora Dragan Zelić.

Vladajući na ovo upozorenje službeno nisu imali odgovora, no kako se neslužbeno doznaje, odbije li Sabor volju naroda, loptica bi se prebacila na Ustavni sud koji bi u tom slučaju odluku Sabora morao proglasiti protuustavnom s obzirom na to da je referendumska odluka po Ustavu obvezujuća.

Na pitanje ustavne krize SDSS-ov Milorad Pupovac osvrnuo se u drugačijem kontekstu. 'Ova inicijativa u nukleusu stvari sadrži ustavnu krizu. Ovo je tempirana ustavna kriza i oni koji su ovo pokrenuli su smišljeno išli na ustavnu krizu', rekao je Pupovac.

Naime, Pupovac, ali i većina članova odbora priznali su da su odredbe Ustava, ali i Zakona o referendumu nedovoljno jasne, no vladajuća većina smatra da sada Sabor treba preuzeti odgovornost za stanje kakvo jest.

SDP-ov Nenad Stazić podsjetio je da su se kod zadnjih izmjena Ustava 2010. zbog pristupanja Europskoj uniji ublažili kriteriji za referendum i da je tu situaciju iskoristila i inicijativa 'U ime obitelji'.

'Krenulo se opasnim putem kojim će se nastaviti jer izlaza nema. Mi ćemo uskoro imati ideološki ocrtan Ustav. To se može spriječiti samo ako sada kod promjena Ustava postrožimo kriterije za referendum. Pojedine stranke to ne žele učiniti, nego guraju državu i društvo u jedno nestabilno razdoblje kada će s mijenjati Ustav s glasovima malog broja birača', rekao je Stazić.

Podsjetio je na tumačenja nekih ustavnih stručnjaka koji kažu da je za promjenu Ustava dovoljan samo uspjeh referenduma.

'Ako se to dogodi, onda ću ja predložiti parlamentarnoj većini da donese odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi građani odgovarali na pitanje: 'Jeste li za to da se stranci protiv koje je pokrenut sudski postupak zabrani političko djelovanje?' Uvjeren sam da će takav referendum uspjeti', rekao je Stazić.

Predlaganjem odluke Saboru da raspiše referendum zastupnici su otklonili i mogućnost da se o pitanju ustavnosti referendumskog pitanja u ovom trenutku oglasi Ustavni sud. Za obraćanje Ustavnom sudu prije raspisivanja referenduma založio se HNS-ov Goran Beus Richembergh koji je podsjetio da je još u srpnju Odbor za Ustav zatražio od inicijative 'U ime obitelji' da pojasni koji je točno tekst referendumskog pitanja bio ponuđen građanima kada su davali svoje potpise.

'Ja smatram da tekst koji je ponuđen ne sadrži formu amandmana, pa bi u tom slučaju Sabor samostalno morao donijeti odluku o tome gdje će u Ustav staviti tu odredbu o braku. Takvo mijenjanje Ustava nije dozvoljeno jer Sabor ne može po diskrecijskom pravu odlučiti gdje će tu odredbu staviti. Može se, da karikiram, dogoditi da Sabor donese odluku da se odredba o braku stavi u preambulu Ustava, a ja mislim da to nije nešto što su organizatori referenduma htjeli', kazao je Beus.

Da se kontaktira Ustavni sud, zatražili su i vanjski članovi odbora. Sanja Barić smatra postoje 'ozbiljne sumnje u ustavnost referendumskog pitanja' te da je Ustavni sud jedina institucija koja tu može dati mišljenje. I vanjski član Nenad Zakošek smatra da se Ustavni sud mora oglasiti o ustavnosti referendumskog pitanja jer se njime dovodi u pitanje sekularni karakter Ustava, ali i zato što bi se unošenjem odredbe o braku mijenjao cijeli poredak ustavnih vrednota, s obzirom  na to da članak 62 Ustava govori o posebnoj zaštiti obitelji, a ne braka.

Promptno je stigao odgovor iz redova vladajućih, točnije od SDSS-ovog Pupovca koji je kazao da Sabor još stigne konzultirati Ustavni sud. 'Ako bi sada tražili mišljenje Ustavnog suda, onda bi stvorili dojam da Sabor izbjegava preuzeti odgovornost koja mu pripada i atmosferu da Sabor želi izbjeći raspisivanje referenduma. Ovu vrstu ideološkog opterećenja ne treba prebacivati na Ustavni sud, nego Sabor treba preuzeti odgovornost', rekao je Pupovac.