MRAČNA STRANA GRADA

Zlataru Elektra isključila struju

20.07.2009 u 19:59

Bionic
Reading

Zagorski grad Zlatar, poznat kao sjedište Županijskog suda, postao je “grad slučaj” zbog naslijeđenog golemog duga koji je novi gradonačelnik dr. Miroslav Kopjar (HDZ) “baštinio” od svog prethodnika, HNS-ovca Marjana Đureka, čija je prva zorna posljedica potez Elektre koja je gradskoj upravi isključila struju

Kako ukupan dug prema Elektri iznosi 142.000 kuna, od čega za javnu rasvjetu 101.000 kuna, sljedeći potez neumoljive Elektre bit će totalno zamračanje grada i isključenje struje svim gradskim poduzećima i ustanovama, piše Jutarnji list

Što će se dalje događati sa Zlatarom, novi gradonačelnik ne zna, ali je, kaže, potpuno nemoćan jer je gradski račun u blokadi zbog duga od 3,7 milijuna kuna, uz što će uskoro početi stizati opomene i ovrhe i za nepremostiv dug od 35 milijuna kuna.

Najveće zaduženje je kredit u Hypo banci u iznosu od 12 milijuna kuna plus 6 milijuna kamata, a dug prema dobavljačima iznosi 9 milijuna kuna. Obveze prema zaposlenicima iznose 71.872,78 kuna, prema Pučkom otvorenom učilištu 30.411,57 kuna, prema Gradskoj knjižnici 59.511,73 kune, prema vrtiću 62.783 kune itd. Samo na kamate na ime raznih kredita treba platiti 24,3 milijuna kuna.

Kopjar je na konferenciji za novinare za takvo stanje prozvao i državu jer nitko ništa nije poduzimao iako je čak četiri godine nalaz državne revizije bio katastrofalan. Prošle godine bio je najgori u državi i sada ih pritišću dugovi koji su veći nego četiri godišnja proračuna Grada.

Zaposlenici gradske uprave od ožujka ne primaju plaće, dok su zaposlenici vrtića zadnju plaću dobili za svibanj.