'DISKIRIMINACIJA VJERONAUKA'

Biskupi: Jovanović nas opstruira

21.10.2013 u 14:29

Bionic
Reading

Na plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije biskupi su se dotaknuli niza tema: od zdravstvenog i građanskog odgoja, preko vjeronauka u školama do uloge vojnog ordinarijata

Podsjetili su na nekoliko poteza vladajućih koji se tiču moralno-etičkih pitanja. 'Nakon donošenja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji u srpnju 2012., nastavlja se s donošenjem pravnih propisa poput Obiteljskoga zakona, Zakona o socijalnoj skrbi i nekih drugih zakona koji se izravno tiču braka i obitelji te općenito moralno-etičkih pitanja. Tome treba pridodati poveznice s uvođenjem obvezatnih školskih sadržaja poput Kurikuluma zdravstvenoga odgoja i građanskoga odgoja', stoji u priopćenju.

Kažu kako je kurikulum zdravstvenog odgoja prožet rodnom ideologijom iako su iz literature izbačeni sporni tekstovi. 'Očigledna je namjera da se u ovoj fazi težište stavi na (pre)odgoj odgojitelja. Eksperimentalnim programom građanskoga odgoja, koji bi trebao postati obvezatan predmet u školskoj godini 2014/2015., čini se, žele se kroz modul 'rodne ravnopravnosti' nadomjestiti izmjene koje je doživio izvorni Kurikulum zdravstvenoga odgoja', smatraju biskupi.

Zabrinjava ih i činjenica da je 'jednostranim postupcima MORH-a dovedeno u pitanje djelovanje i temeljno poslanje Vojnoga ordinarijata'. Povodom toga biskupi su raspravljali o statusu i djelovanju Vojnoga ordinarijata unutar MORH-a i MUP-a. Istaknuta je i potreba definiranja strukture prijeko potrebne za redovito funkcioniranje kurije i vojnih kapelanija.


Smatraju i kako se na HRT-u dokinula autonomija Religijskog programa koja je zajamčena sporazumom između HBK i HRT-a. Članovi HBK–a izrazili su zabrinutost zbog 'otežane komunikacije s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta'. 'Nije došlo do, u više navrata, traženoga susreta između predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića s ministrom Željkom Jovanovićem. Budući da i dalje ostaju neriješena brojna otvorena pitanja, poput diskriminacije vjeronauka u školskoj satnici i neprovođenja vjeronaučne nastave u trećim, četvrtim i petim razredima srednjih medicinskih škola, ignoriranje zahtjeva za susretom protumačeno je kao opstrukcija', ocjenjuju.

Biskupi su donijeli Odredbe HBK-a o osnovnim i srednjim katoličkim školama na rok od tri godine. Doneseni dokument izraz je potrebe koja se javila osnutkom katoličkih osnovnih i srednjih škola u nas kako bi se definirao njihov cilj i struktura. U smislu odredaba utemeljeno je novo Vijeće HBK-a za katolički odgoj i obrazovanje kojemu se povjerava briga o pitanjima koja se odnose na crkvene i katoličke predškolske, školske i visokoškolske ustanove. Za predsjednika vijeća izabran je požeški biskup Antun Škvorčević.

'Biskupima je predstavljeno apostolsko pismo 'Intima Ecclesiae natura' o službi djelatne ljubavi u Crkvi koje je papa Benedikt XVI. u obliku motuproprija objavio u studenome 2012., na početku Godine vjere. Pismo je svojevrsni nastavak promišljanja pape Benedikta XVI. na tragu enciklika 'Deus caritas est' i 'Caritas in veritate'. Duboka narav Crkve izražava se u njezinoj trostrukoj zadaći: naviještanju Božje riječi, slavljenju sakramenata i službi ljubavi. Dokument posebno naglašava odgovornost biskupa za službu djelatne ljubavi na njihovu području. U tome smislu biskupi imaju obvezu snažnije, osobito u današnje vrijeme, poticati i podupirati karitativne aktivnosti, nadzirati i upravljati radom karitativnih organizacija te, između ostaloga, promicati suradnju i zajedništvo s tijelima drugih biskupija, osobito siromašnijih, u zemlji i svijetu, kao i podržavati suradnju ekumenskoga oblika', stoji u priopćenju HBK-a.