VRIJEĐANJE U KOMENTARIMA

'U ime obitelji' podiže kaznenu prijavu protiv LGBT portala

18.10.2013 u 11:56

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' podnijela je kaznenu prijavu protiv aktivističkog portala Crol.hr, koji financira Ministarstvo kulture, zbog poticanja na nasilje i mržnju

'Portal 'za lezbijke, biseksualke i neodlučne žene', kako zagovornici inicijative 'U ime obitelji' opisuju LGBT portal Crol.hr, prije nekoliko tjedana dobio je 180 tisuća kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva kulture, uz obrazloženje da su se 'istaknuli svojim uredničkim koncepcijama, utjecajem i potencijalom mijenjanja medijskog i društvenog prostora', iako su danima na svom portalu širili govor mržnje i poticali na nasilje prema predstavnicima Građanske inicijative 'U ime obitelji', kažu u ovoj građanskoj inicijativi.

Napominju da Crol ima 'iznimno slabu čitanost' te da je nemoguće da urednici nisu vidjeli komentare ispod tekstova kojih nema previše. 'Od tridesetak komentara više njih je javno poticalo na mržnju i nasilje prema našim predstavnicima', kažu iz inicijative 'U ime obitelji' te navode neke:

'Sramota za jednu Željku Markočevu kaj je s tulko let tak fejst bedasta! Isto i kompletna udruga 'U ime obitelji' koja je čisti sotonizam. Se to treba z benzinom polijati i vužgati i nek zdimi tam de im je mesto.'

'Nadam se da ti bude jedno od četvero djece koje imas gej pa da vidim kak ces onda postupiti.'

'Markićko, pred moje lice nećeš, nastaviš li tako, gorit ćeš u paklu, markićka je fašistkinja!'

'Gumicom za brisanje izbrisati s lica zemlje, nju i slične zadrtnjake.'

'Opisana javna poticanja na nasilje i mržnju objavljena su kao komentar na tekst na istom portalu 'Markić presudila: Nemate pravo reći da se vaša zajednica zove brak, niti na posvajanje i umjetnu oplodnju!' i nisu uklonjeni nekoliko dana, iako su bili upozoreni, čime je CroL.hr postao sudionik, tj. pomagatelj sukladno čl. 38. Kaznenog zakona, u počinjenju kaznenog djela iz čl. 325. st.1. Kaznenog zakona (javno poticanje na nasilje i mržnju) te je stoga protiv nepoznatih počinitelja koji su pisali komentare podnesena kazenena prijava radi javnog poticanja na nasilje i mržnju, a protiv Udruge Crol za pomaganje u izvršenju istog.


Prije podnošenja kaznene prijave, pravni zastupnik građanske inicijative zatražio je od uredništva putem maila da ukloni sporne sadržaje, što su samo u neznatnom dijelu učinili', pojašnjavaju razloge podizanja kaznene prijave.

Obratili su se i ministrici kulture sa zahtjevom da preispita odluku stručnog povjerenstva da navedenom portalu dodijeli iznos od 180.000 kn, što je novac poreznih obveznika, te predlažu ministrici da zatraži povrat sredstava.