ZOKI UČI DOK JE ŽIV

Milanović: Povlačim policiju s ulica Vukovara

18.10.2013 u 00:10

  • +13

Prosvjed u Vukovaru

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Bionic
Reading

Nakon više od četiri sata razgovora predstavnika Vlade i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, dogovoreno je da se policija povlači s vukovarskih ulica. Premijer Zoran Milanović rekao je da je sada 'na svačiju savjest kako će se ponašati'

Tomislav Josić, predsjednik Stožera, rekao je da će nakon što se policija makne s ulica Vukovar 'početi disati normalno' jer je situacija bila nezgodna.

'Dogovorili smo se da se policija miče s ulica, kao i policijske ograde. Daljnji sastanci će uslijediti, pokušat ćemo naći rješenje da se situacija malo smiri zbog dobrobiti svih stanovnika grada Vukovara. Čvrsti dogovor zasad nemamo, ali razgovor je bio dobar i vjerujem da ćemo ga nastaviti dok ne nađemo rješenje', rekao je Josić.

Premijer Milanović ponovio je da se zakon mora provoditi, bio on dobar ili loš.

'Moram biti dosadan i to se nekima neće dopasti, ali zakon se mora provoditi. Zakon može dobar, može biti manje dobar, loš, nesmotren, loše izbalansiran, ali zakon je zakon. Jednu stvar sam ovdje doznao prvi puta - saznao sam da u popisu stanovništva nisu popisane nestale osobe. Policiju jesam povukao sa ulica, pa na neki način na vlastitu odgovornost u dogovoru s ministrom unutarnjih poslova, jer je procjena da je to nepotrebno, a sad je na svačiju savjest i odgovornost kako će se ponašati. Nadam se da će to doprinijeti smirivanju situacije. Razgovarat ćemo još', rekao je premijer.

Milanović je rekao da dolaskom u Vukovar uvijek nešto novo nauči, a vrlo često čuje i ružne stvari. Ocijenio je potpuno neprihvatljivom činjenicu da 460 nestalih Vukovara nije uvedeno u popis stanovništva rekavši kako je to unatoč međunarodnim statističkim standardima pogrešno, kakav god to utjecaj imalo na statistiku.

Uzavrela atmosfera u Vukovaru

Pola sata prije susreta ključala je atmosfera u gradu na Dunavu.

Pred zgradom Gradskog poglavarstva okupilo se nekoliko stotina prosvjednika s transparentima 'Lopovi vratite mi kuću', 'Za Hrvatsku kao tigar', 'Milanoviću grobovi ti nikad oprostiti neće'. Tu je bila i ogromna hrvatska zastava od 30 metara na kojoj piše Vukovar, izvijestio je 24sata

Prvi od predstavnika Hrvatske vlade stigao je ministar Predrag Matić u pratnji pomoćnika Bojana Glavaševića. Dočekali su ih zvižduci.

Oko 17.50 sati uz golemi pljesak i povike 'Nema predaje' u zgradu koju su okružili interventni policajci ušli su predstavnici Stožera. Pet minuta nakon njih stigao je i premijer Milanović koji je ušao na stražnji ulaz kroz garažu te tako izbjegao okupljene prosvjednike. U srdačnom raspoloženju su se pozdravili predstavnici Stožera i Vlade i započeli sastanak nakon što se Milanović ponaosob rukovao sa svakim predstavnikom Stožera.

Razgovor izaslanstva Vladena čelu s premijerom Milanovićem i članova Stožera koje vodi njegov predsjednik Tomislav Josić o uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru odvijao se u uredu vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabe

Uz premijera Milanovića, u vladinu su izaslanstvu bili ministri branitelja i obrane Predrag Matić Ante Kotromanović, pomoćnik ministra branitelja i sin legendarnoga vukovarskog novinara Siniše Glavaševića Bojan Glavašević, a sudjelovao je i gradonačelnik Sabo. Stožer je za razgovor s vladinim izlaslanstvom odabrao 16 osoba među kojima su njegov pravni savjetnik Vlado Iljkić, ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac te gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo

Ministar Predrag Matić izjavio je uoči početka razgovora da je premijer Milanović u Vukovar došao kako bi članovi Stožera od njega čuli 'iz prve ruke kakve su njegove manevarske sposobnosti' s obzirom na to da je riječ o Ustavnom zakonu, a ne ni o kakvim uredbama i statutima, istaknuo je ministar Matić.

'Nadam se da su oni koji su danas ovdje pozvani i nalaze se na sastanku ljudi dobre volje koji žele dobro Vukovaru i Hrvatskoj i s takvim se uvijek može razgovarati, rekao je Matić.

Što sve Stožer traži od Vlade možete pročitati ovdje