SPREMAJU SE PROSVJEDI PROTIV REZANJA MIROVINA

'Jadna država koju spašavaju umirovljenici'

19.07.2009 u 10:35

Bionic
Reading

Nakon što je premijerka Kosor sa svojim koalicijskim partnerima odlučila trećim rebalansom rezati mirovine, umirovljenici su spremni na masovne prosvjede

Predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Stjepan Krajačić kaže da je 'izvanredno stanje'. Pozivi koji pristižu, od Dubrovnika, Splita do Slavonije, imaju istu poruku: umirovljenici svoje negodovanje žele izraziti javnim prosvjedom ili prosvjedima.

Sindikat umirovljenika još se prije nekoliko dana oglasio oštro odbijajući mogućnost smanjivanja mirovina. Kako će i na koji način odgovoriti na sada konkretizirane zahtjeve Vlade, znat će se u srijedu nakon sastanka Koordinacije umirovljeničkih udruga i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), prije čega će se održati i sastanak predsjedništva te stranke, piše Novi list.

Udar na mirovine uzdrmao je i vladajuću garnituru, jer HSU prijeti napuštanjem koalicije. 'Neću dići ruku za to. Nemamo što raditi u takvom zajedništvu', kaže predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

'Jadna je država koju trebaju spašavati umirovljenici. Umirovljenici su na izborima rušili SDP, a sada će rušiti HDZ. To je neminovno', jasan je Vladimir Jordan, nekadašnji predsjednik HSU-a. On smatra da Vlada na krivoj strani traži novac i to što radi je 'lutanje'.

'Ovo nema veze s recesijom. To je stvarna kriza društva', komentira Jordan, dodajući da Vlada umjesto da se usredotoči na podizanje proizvodnje, reže mirovine, a 700 tisuća umirovljenika je u zoni siromaštva. Poticanjem gospodarstva Vlada je trebala spriječiti sadašnje minuse u proračunu, smatra Jordan dodajući da ima drugih izvora za namaknuti sredstva.