KOSOR O REBALANSU

Zaštitit ćemo najosjetljivije skupine

18.07.2009 u 16:28

Bionic
Reading

'Temeljno načelo pri izradi rebalansa bit će zaštita najosjetljivijih skupina', izjavila je premijerka Jadranka Kosor u subotu u Varaždinu prilikom dodjele ključeva 31 stana obiteljima hrvatskih ratnih vojnih invalida te obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja

Premijerka smatra da je bolje isplatiti umanjeno pravo nego nikakvo te da treba učiniti sve da se do kraja mjeseca donese realan proračun. Osim običnih mirovina, u novom, trećem ovogodišnjem rebalansu državnog proračuna, na udaru bi se mogle naći i braniteljske mirovine. Najavila je to premijerka Jadranka Kosor u Varaždinu, gdje je dodijelila ključeve stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata te obiteljima smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

'Početkom sljedećeg tjedna sastat ću se s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata i raspravljat ćemo o pitanjima o kojima treba raspravljati. Sigurna sam da ću imati itekakvu potporu upravo hrvatskih branitelja jer oni znaju što znači teška situacija. To su znali kad je trebalo braniti Hrvatsku, a i sada itekako znaju. Predočit ću im sve činjenice o tome kakva je situacija i vjerujem da ću oko mogućih predloženih poteza također dobiti podršku', rekla je premijerka Kosor.

Kosor je potvrdila i da je s koalicijskim partnerima dogovorila nacrt trećeg ovogodišnjeg rebalansa državnog proračuna, no o detaljima nije željela govoriti prije sastanka sa socijalnim partnerima u ponedjeljak.

Osvrnula se također i na najave čelnika HSU-a Silvana Hrelje da će umirovljenici izaći iz vladajuće koalicije. Istaknula je da je Hrelja na koalicijskom sastanku na kojem je dogovoren nacrt rebalansa bio iznimno konstruktivan i imao je nekoliko dobrih prijedloga. 'Mi ćemo sve prijedloge naših partnera, jer svi smo isti partneri u koaliciji, pokušati uvažiti. I gospodin Hrelja i svi ostali koalicijski partneri su svjesni situacije koja je vrlo teška i svjesni da moramo ići u težak rebalans koji mora biti odlučan i beskompromisan da bismo ostali 'na nogama' i da bismo 'na nogama' dočekali 2010. godinu koja će također biti vrlo teška.

Mislim da treba neprekidno govoriti o stvarnoj situaciji, činjenice i samo pravu istinu. Vjerujem da ćemo u tom smislu dobiti i potporu HSU-a', rekla je Kosor. Kosor je zatim podijelila ključeve 31 stana hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata te obiteljima smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, piše Jutarnji list.