HEP IZGUBIO 1,4 MILIJARDE KUNA

Struju kupovali za 83, a prodavali za 20 eura

18.07.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda je, zbog poslovnih odluka svoje uprave, u ovoj godini izgubila najmanje 1,4 milijarde kuna. Prošle godine su po odluci uprave kupljene dvije trećine uvozne struje potrebne za 2009. Tada je cijena megavatsata iznosila više od 83 eura, što je najviša cijena struje u povijesti

Umjesto da kupuju dnevno, mjesečno ili kvartalno, što je uobičajeno kada je cijena visoka, uprava HEP-a tom je odlukom napravila milijardu kuna štete. Naime, cijena se ubrzo spustila na današnjih 40-ak eura po MWh.

Nakon štetnog ugovora, umjesto da pokušaju smanjiti gubitke, čelni ljudi HEP-a povukli su još jedan nevjerojatan potez. Šibenskoj tvornici lakih metala TLM prodali su struju po četiri puta nižoj cijeni od nabavne, piše Večernji list. Na tom su poslu izgubili dodatnih 400 milijuna kuna. Štetni ugovor s TLM-om potpisali su na četiri godine. Toj su tvornici prodali 100 MW struje, iako je TLM-u potrebno samo deset.

Ostatak energije završava u mostarskoj tvornici Aluminij, tvrdi nekoliko visokopozicioniranih izvora iz HEP-a, bliskih toj državnoj kompaniji.

'Mravak je sjednicu uprave na kojoj se dogovarala prodaja struje TLM-u otvorio riječima da je ta prodaja povijesni iskorak HEP-a na međunarodno tržište', rekao je jedan od sudionika sastanka održanog 2008. To što TLM nije strana tvrtka, samo potvrđuje da je Mravak dobro znao gdje će struja završiti. Navodno je nalog za to došao iz Vlade.

Doslovce preko noći Hrvatska energetska regulatorna agencija HERA registrirala je TLM za trgovinu električnom energijom. Već u siječnju 2008. TLM je postao najveći kupac struje od HEP-a, s udjelom od 57$. TLM-u je i tada, kao i danas, trebalo deset puta manje energije od one koju je jeftino kupovao. Ostatak je, na hrvatsku štetu, završavao i još završava u Mostaru.

Predsjednik Nezavisnih sindikata radnika HEP-a Luko Marojica prije dva mjeseca Državnom inspektoratu podnio je prijavu protiv uprave HEP-a i njezina predsjednika Ivana Mravaka jer nije ispunio svoju zakonsku obvezu podnošenja izvješća o stanju i poslovanju tvrtke.

Koliko je loše uprava HEP-a poslovala, pokazuje i činjenica da je Crna Gora kupovala struju po 38 eura. BiH je svoje potrebe pokrivala visokom cijenom od 74 eura, ali sa stavkom u ugovoru da u slučaju povišenog stanja voda u elektranama omogućava smanjenje narudžbe.

 

'Uprava HEP-a namjerno radi ove dubioze. Nemam dokaze, ali kada nešto kupiš za 83,3, a prodaš za 20,5 eura, očito je riječ o planu, a ne neznanju. Vjerujem da na taj način HEP namjerno vode u stečaj kako bi ga netko jeftino privatizirao', rekao je Marojica.

'Da je HEP bolje trgovao, cijena struje kućanstvima bila bi i 30% niža. O poskupljenjima ne bi bilo ni riječi', zaključio je Marojica.