ODLAGALIŠTE JAKUŠEVEC

Bandić opet uhvaćen u laži, ovaj put sa smećem

10.10.2013 u 15:20

Bionic
Reading

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, ocijenio je danas zabranu odlaganja svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog otpada na odlagalište Jakuševec promašenom, budući da se, koliko on zna, na Jakuševec i ne odlaže ništa osim komunalnog otpada. Bandić ili ne zna što se na Jakuševcu događa ili je kao u priči s bedžom druga Tita ponovno uhvaćen u laži

'Što, je li se dolje vozio drugi otpad? Koliko ja znam – ne. Ne izmišljajte toplu vodu, idemo raditi posao, dolje se odlaže komunalni otpad i najmodernije je uređen deponij u ovom dijelu Europe. Koliko ja znam dolje se ne odlaže ništa osim komunalnog otpada. Ako vam treba priča - fulali ste cijeli fudbal', kazao je Bandić.

Da je gradonačelnik ili neinformiran ili da je ponovo uhvaćen u laži potvrđuje podatak da je u 2012. godini na Jakuševcu odloženo 54.746 tona otpada, bez zemlje i kamenja, za kojeg je ministarstvo sada izdalo zabranu.

'Otpad se vozio i kroz ovu godinu i sada ćemo naše klijente upozoriti da kod nas više neće moći odlagati. Zabrana odlaganja svog otpada osim miješanog komunalnog iz kućanstava stupa na snagu 21. listopada i mi ćemo prema rješenju ministarstva postupiti. Zbog toga ćemo imati 17 milijuna kuna manje prihoda', kazala je Rina Nuić, v. d. direktorica ZGOS-a koji upravlja Jakuševcem.

Upitana odlaže li se na njemu i medicinski otpad, navela je kako se to 'ne čini već mjesecima, a i kada se prije odlagao, to se radilo na način da je otpad prije odlaganja bio termički obrađen'.

Da ministarstvo nije bez razloga izdalo zabranu, potvrđuje i Branimir Valašek, prvi čovjek Čistoće koja je više od 80 posto svih vrsta otpada, osim medicinskog, vozila na Jakuševec.


'Vozit ćemo do 21. listopada, a kamo ćemo dalje, tek ćemo vidjeti budući da sastanak po tom pitanju imamo sutra u Gradu', kazao je Valašek.

Ako se ne pronađe rješenje kamo s otpadom, Čistoći bi problem mogao nastati kad krene skupljanje glomaznog otpada zakazano za idući tjedan u središtu Grada.

'Vjerujem da će se rješenje iznaći, ali morate znati da smo glomazni otpad prije nego bi ga vozili na Jakuševec sortirali i izdvajali. Nositelj odgovornosti za zatvaranje odlagališta za određene vrste otpada je Grad Zagreb. Plan za gospodarenje otpadom još nije donesen, a zašto je tako trebalo upitati njih', napominje Valašek.

Do Marjana Marasa, pročelnika gradskog ureda za energetiku zaštitu okoliša i održivi razvoj, koji je zadužen za izradu Plana gospodarenja otpadom, nismo uspjeli doći jer na telefonske pozive nije odgovarao.

Osim što nema Plan za gospodarenje otpadom, Grad još nije ni donio dugo najavljivane izmjene i dopune Prostornog plana na kojem bi precizirao lokacije na kojima bi se u budućnosti rješavalo pitanje različitih tipova otpada.

Iako je priča pokrenuta, kada je u javnost izašlo da se na Žitnjaku ucrtana spalionica, sve je stalo jer je bila predizborna godina, a u međuvremenu je i Bandić okrenuo ploču tvrdeći da se spalionica neće raditi u Zagrebu, odnosno da hoće ako se nađe zajednički jezik sa susjednim županijama i da bi trebala biti 50 do 60 kilometara udaljena od metropole.