BROWN, CLINTON, BERISHA...

I dalje stižu čestitke novoj premijerki

17.07.2009 u 20:31

Bionic
Reading

Britanski premijer Gordon Brown uputio je čestitku na imenovanju predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor

'Sretni smo što je Hrvatska danas punopravna članica NATO-a. Želio bih iskoristiti ovu prigodu da još jednom izrazim našu potporu Hrvatskoj na putu prema članstvu u Europskoj uniji te našu opredijeljenost da vam pomognemo u ispunjavanju svih uvjeta za članstvo, pogotovo kroz naše bilateralno strateško partnerstvo', stoji u priopćenju.

'Nastavit ćemo tražiti načine na koje možemo ojačati to partnerstvo. Posebno me raduje što vidim kolika se pozornost poklanja jačanju odnosa naših sustava obrane', navodi Brown u čestitki premijerki Kosor.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u čestitki je izbor Jadranke Kosor nazvala 'velikom prekretnicom', jer je 'prva žena na toj dužnosti'. U pismu se još kaže kako SAD čvrsto podupire 'Hrvatsku u euroatlantskim integracijama te visoko vrednuje konstruktivnu ulogu' koju je Hrvatska preuzela 'na regionalnom i globalnom planu'.

Čestitke je uputio i albanski premijer Sali Berisha. 'Albanija i Hrvatska blisko su surađivale posljednjih godina, te su naši odlični odnosi već tradicionalno temeljeni na uzajamnom osjećaju prijateljstva', navodi Berisha u čestitki.

'Sretan sam što se odnosi između Japana i Hrvatske posljednjih godina razvijaju u širokom spektru područja kao što su turizam, znanost i tehnologija. Također mi je drago što naše dvije zemlje usko surađuju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Želim da se nastavi razvoj naših odnosa kao partnera u međunarodnoj areni', rekao je u poruci predsjednik japanske vlade Taro Aso.