SVI SU DOBRODOŠLI

Otvoren prvi gay bar u Hrvatskoj

Bionic
Reading

Stjepan Pavlek i Ivan Posavec u sretnoj su vezi već četiri godine. Inženjer računarstva i student biologije žive zajedno, a muče ih standardni problemi većine mladih parova

ZAGREB - Kako kroz smijeh kažu, posvađaju se najčešće oko 'dnevnih sitnica', poput čišćenja stana. Stjepan Pavlek ovih je dana, s dva poslovna partnera, u Zagrebu otvorio atraktivni lounge bar. Kako je istaknuo, riječ je o prvom klubu za gay populaciju u jugoistočnoj Europi koji nije smješten u podrumu, piše Slobodna Dalmacija

Otvorenog je tipa, pa su u klubu dobrodošli pripadnici svih seksualnih orijentacija. Ovaj je gay par davno prebrodio probleme poput nemogućnosti da na ulici ili u tramvaju razmijene nježnosti. Suprotno mišljenju većine, to je, kažu, najmanji problem gay populacije.

U uvjetima užasnih osuda od strane roditelja i okoline te uvijek prisutnog straha, kako ističe, gay zajednicu teško je osnovati, a zatim i zadržati. 'U zadnjih godinu dana vidjeli smo jako puno klinaca izbačenih iz kuće. Iz sredina u kojima je biti gay neprihvatljivo, bez ičega i potpuno sami, dolaze u Zagreb', pojašnjava Pavlek.
U takvim situacijama pomažu im oko smještaja i pronalaska posla nudeći okruženje koje ih razumije.

'Kada vas netko pretuče na cesti, rane zacijele za nekoliko dana i život ide dalje. Ali, ovakve stvari ljudima upropaštavaju živote', navodi Pavlek, dodajući kako su, prema brojnim istraživanjima, depresije i samoubojstva češća kod tinejdžera homoseksualaca.

'Ako netko na cesti pretuče dijete samo zato što je Rom, ono ipak može pobjeći u sigurnost svog doma. Gay klinci to nemaju, jer i u obitelji moraju skrivati što im se dogodilo', pojašnjava Pavlek, osvrćući se na Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. U njemu, kako ističe, jasno stoji da je zabranjena svaka vrsta nasilja, a roditelji nikoga ne smiju omalovažavati i maltretirati.

'Imamo situacije u kojima se dijete čak i ohrabri prijaviti nasilje, ali tada, primjerice, socijalna službenica sugerira majci i ocu da mu zaprijete smještanjem u popravni dom ako se nastavi ponašati kao 'peder'', kaže Pavlek.

To je, prema njegovu mišljenju, slika zemlje u kojoj živimo, kao i mentaliteta ljudi zaposlenih u državnim službama, sudovima, ili pak policiji. 'Zakone po europskih kriterijima samo prepisujemo, a ova Vlada nema nimalo volje da ih primjenjuje', naglasio je.

Na pitanje što bi Vlada trebala učiniti da se poimanje gay populacije u društvu promijeni, Stjepan nudi odlučan odgovor.

'Ova Vlada, sa svim svojim kadrovima i svjetonazorima, može odstupiti. To je jedino dobro što može napraviti za ovu zemlju', smatra Pavlek.