HSU-OVAC HRELJA IZLAZI IZ KOALICIJE?

Režu se sve mirovine iznad dvije tisuće kuna

17.07.2009 u 19:28

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić izjavio je danas nakon sastanka vladajućih koalicijskih partnera u vladi da je HSS dao jasnu potporu premijerki za radikalne proračunske rezove koji 'neće biti ni laki ni jednostavni', dok je predstavnik umirovljenika Silvano Hrelja rekao da su prijedlozi rezanja mirovina za HSU apsolutno neprihvatljivi te je najavio mogućnost izlaska te stranke iz koalicije.

Na upit hoće li se dirati u mirovine Pankretić je rekao je da je o tome bilo prijedloga ali će se morati uzeti u obzir što o tome misle umirovljeničke udruge. Dodao je da je prihvaćeno načelo da se ne dira one koji dobivaju najmanje mirovine, a donji bi limit bio 2000 kuna.

Neslužbeno se doznaje da bi se mirovine iznad 2000 kuna linearno smanjivale od tri do deset posto tako da bi se mirovine od 2000 do 2500 kuna smanjile za tri posto, a iznad 6000 kuna deset posto.

'Nemoguće je smanjiti rashode do potrebne razine da se omogući daljnji nastavak rada bez rezanja plaća i mirovina', ustvrdio je Pankretić. Hrelja je, pak, rekao da je rezanja mirovina za HSU apsolutno neprihvatljivi te je najavio mogućnost izlaska te stranke iz koalicije.

Najavio je intenzivne sastanke s umirovljeničkim udrugama i tijelima stranke tako da bi se sredinom idućeg tjedna moglo znati hoće li ta stranka ostati ili izaći iz koalicije.

Na upit koliko bi se uštedjelo od rezanja mirovina rekao je da se na polugodišnjoj razini radi o pola milijarde kuna, a na godišnjoj razini o milijardu i pol jer se istodobno s rezanjem mirovina predlaže i zamrzavanje usklađivanje mirovine s plaćama i to za tri šestomjesečna razdoblja, mirovinskog osiguranja, što se kosi s ustavnim načelima pa postoje elementi za ustavnu tužbu. Dodao je i kako bi predloženim rezanjem bile obuhvaćene i braniteljske mirovine.

Pankretić je rekao kako su radikalni proračunski rezovi 'nešto što se mora učiniti' te da je dobro da se to učini na početku mandata nove vlade. 'O detaljima će se znati kasnije', rekao je Pankretić, a na upit hoće li se odustati od Pelješkog mosta kazao je da će se odustati od svega što bude potrebno kako bi se održala prihodovna i rashodovna strana proračuna.