AMNESTIJA

Bozanić rehabilitirao Jelenu Brajšu

15.12.2008 u 10:17

Bionic
Reading

'Svima sve opraštam',poručila je s oltara zagrebačke katedrale bivša ravnateljica Caritasa, Jelena Brajša, koju je kardinal Josip Bozanić netom prije amnestirao krivnje za skandale, te joj uručio posebno priznanje za njezin rad u Zagrebačkoj nadbiskupiji

ZAGREB - Silovanje štićenika, sumnjivi poslovi, prikrivanje dokaza, samo su neki detalji iz policijske istrage zbog kojih je i sam zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić prije tri godine morao smijenio Jelenu Brajšu, piše Jutarnji list

'Napad na gospođu Jelenu Brajšu, pogotovo pak višemjesečni medijski linč kojemu je bio izložen Caritas tijekom 2005. godine, puno je više od razjašnjavanja pa i kažnjavanja određenog slučaja. Medijski napisi iz 2005. vrve mržnjom na Caritas i Crkvu, usput obiluju netočnim informacijama te se teško oteti dojmu da su namjere i cilj bili puno širi od slučaja Brezovica', rekao je kardinal Josip Bozanić na proslavi 75. godina djelovanja organiziranog Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Bozanićev govor u društvu aktualne ravnateljice Caritasa, Jelene Lončar, pratila je i rehabilitirana Brajša koja, prema riječima don Ivana Grubišića, nije bila samo žrtva medija nego i Crkve. 'Brajšu nisu linčovali samo mediji nego i sama Crkva. Postupak Crkve prema njoj nije bio kršćanski, dakle, ona nije bila pravno osuđena. Postupak Crkve nije bio prema njoj bio korektan, kršćanski ni ljudski', komentirao je don Grubišić dodajući da je Brajši zabranjeno otići u bilo koji dom koji je osnovala, a u Crkvi u koju odlazi nije mogla primiti niti svetu pričest.

O zlostavljanju u Brezovici policija je istragu započela još 2002. godine, a afera je eskalirala 2005. kada je uhićen Mijo Penić, kuhar Caritasova doma zbog pokušaja silovanja mentalno retardirane štićenice. Penić je dobio godinu i pol dana zatvorske kazne, a pušten je nakon 11 mjeseci provedenih u pritovoru. Brajša, kao Penićeva šefica, bila je osumnjičena da je štitila Penića i sakrila njegov dnevnik. Osim za prikrivanje dokaza, Brajša je bila osumnjičena i za utaju poreza. Pravomoćnom sudskom presudom oslobođena je svih optužbi.

Bozanić je rekao i da su 'rijetko kada u povijesti nevini tako podmuklo napadani kao danas', za što je dobio gromoglasan pljesak okupljenih vjernika.