ŽESTOKA REAKCIJA OPORBE

'Stanje na HRT-u sliči na stanje poslije Karađorđeva'

04.10.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Iako je saborsko jutro prošlo relativno mirno, sat vremena prije glasovanja oporbeni su zastupnici zatražili stanku kako bi progovorili o stanju na HRT-u i nedavnom samoubojstvu tamošnje poslovotkinje

Govoreći u ime HDZ-a, Jasen Mesić podsjetio je na sve što se nedavno dogodilo na HRT-u, od sukoba interesa do novog Zakona o HRT-u, ali i na nedavne događaje koje je nazvao 'tragičnima'.

'Ovo što se događa na HRT-u je sumrak: smijenjeni su svi i svatko, ljudima se na porti zabranjuje ući na HRT, uvode se komesari koji će kontrolirati mailove i telefonske pozive novinara i zaposlenika na HRT-u. To nije pisalo u programu gospodina glavnog ravnatelja kad se prijavio za natječaj za glavnog ravnatelja televizije', upozorio je Mesić.

Zapitao se što radi Ministarstvo kulture, ali i zatražio reakciju HND-a.

'Povrh svega toga osobe s HRT-a koje su usude govoriti o tom mobbingu, o tom progonu koji se događa na, nazovimo to tako, javnoj televiziji, a zapravo televiziji u funkciji vladajuće koalicije, dobivaju drugo jutro otkaze. Kolegice i kolege, ovdje se zasigurno odbrojava demokraciji na HRT-u. Našim nečinjenjem, našim nereagiranjem dajemo tome za pravo. Kada netko nekome u 2013. godini na javnoj televiziji kontrolira telefonske pozive i mailove, to nas vraća ne u doba televizije iz 70-ih godina koja je navodno glavnom ravnatelju uzor javnog servisa i demokracije, nego nažalost još ranije', rekao je Mesić, zatraživši raspravu o HRT-u na plenarnoj sjednici, ali i na Odboru za medije.

Još žešće je o stanju na HRT-u progovorio laburist Branko Vukšić.

'Ovo se stvarno nije radilo ni sedamdesetih godina, ovo sliči na stanje poslije Karađorđeva i to je nešto prestrašeno. Ljudi se na HRT-u ubijaju, a nakon toga prijeti se osobama koje žele dati policiji neka svjedočanstva o tome, kucaju im na vrata i daju im kuverte s prijetnjama otkazom. Pa to se nikada nije događalo. Mislili smo da je to vrijeme iza nas', rekao je Vukšić.

Vladajućima je poručio da HRT nije njihova televizija te je, poput HDZ-a, zatražio hitnu reakciju.

'Danas se vladajuća koalicija ponaša na taj način pa kaže - mi smo dobili vlast, mi ćemo vladati HRT-om. Morate zaustaviti sve što se danas događa na HRT-u. Zaustavite mobbing, zaustavite prijetnje, zaustavite nelegalne otkaze, zaustavite ljude koji se ne znaju nositi s tolikom vlašću u svojim rukama. Dogodit će se još strašnije stvari', rekao je Vukšić.

Nekih davnih vremena se u ime HDSSB-a prisjetio i Boro Grubišić. 'Ovo što se radi na HRT-u i kako se radi zapravo sliči na ona 'vunena' vremena u kojima je bilo riječi poput 'zaustavite Reuters', 'dajte riječ TANJUG-u' ili pak 'ugasite HINA-u, neka više ne radi, utrnite je'. To se i dogodilo isto tako odlukama ovoga Sabora i ove saborske većine. HINA je gotovo doslovce rečeno uništena, a TANJUG djeluje preko svojih, onih o kojima smo raspravljali prošli tjedan, udbaša i agenata te provodi javni teror na javnoj Hrvatskoj televiziji. To su stari i ogrezli komunistički načini na koje se vlada javnim medijem. Oni su izučili zanat i znaju ga dobro iz onog sustava, imaju i praksu, te tako čak upravljaju Hrvatskom televizijom koja se bi ne trebala zvati hrvatska. To je sumrak hrvatske demokracije', rekao je Grubišić.