PUŠIONA

Država od cigareta ubrala 700 mil. kuna manje

17.07.2009 u 10:03

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci ove godine državni je proračun od trošarina na cigarete zaradio samo 1,2 milijarde kuna, što je 38 posto od prvotno planiranog u 2009. godini, i od ukupno zarađenog lani, kad se duhanskim trošarinama namaknulo 3,08 milijarda kuna

Iako je prvotni plan za 2009. bio ambiciozniji od lanjskog, jer se trošarinama na duhanske proizvode planiralo namaknuti 3,14 milijarda kuna, rebalansom je taj iznos smanjen na 2,73 milijarde, što je za 11,2 posto manje od ostvarenih prihoda od trošarina na duhanske prerađevine u 2008. godini, odnosno gotovo 13 posto manje od planiranog u 2009. godini, piše Novi list

Uzroka za to ima nekoliko. Početkom ove godine, prije svega, prepolovljene su razlike u trošarinama na skupine cigareta, a od 1. lipnja i potpuno ukinute, pa trošarina na sve tri skupine cigareta (A, B i C) iznosi 3,6 kuna po kutiji.

Hrvatska je ukidanjem razlika u trošarinama svoju obavezu prema EU ispunila pola godine prije roka, zbog čega je svojevremeno prosvjedovala i oporba u Saboru, napominjući da se time ide na ruku stranim proizvođačima cigareta, a cigarete su, u konačnici, zbog jedinstvenih trošarina – poskupjele.

S poskupljenjem pala je i prodaja cigareta

Dogodilo se to već sredinom travnja, prije potpunog izjednačavanja trošarina 1. lipnja, kad su cigarete poskupjele za dvije kune po kutiji, osim nekih, »socijalnih«, čija je cijena povećana za jednu kunu. Uvođenjem jedinstvene trošarine od 3,6 kuna po kutiji na sve cigarete, umjesto dosadašnje tri stope, smanjeno je za 12 posto porezno opterećenje na skupe cigarete, a povećano za 25 posto na srednje skupe, odnosno za 27 posto na jeftine brendove.

Tijekom siječnja ove godine ostvaren je, doduše, iznimno visok prihod od trošarina na duhanske prerađevine, no razlog tome bila je pojačana proizvodnja tijekom prosinca, kojom se nastojalo izbjeći poskupljenje cigareta proizašlo iz porasta trošarina. Siječanjski rast ukupnih prihoda od trošarina, uzrokovan jedino tim, iznimnim porastom od trošarina na cigarete, međutim, u veljači je već prešao u pad, da bi se nastavio u ožujku, i sve do kraja lipnja.

Osim što su trošarine izjednačene, cigarete su poskupjele, a pridoda li se tome i recesija općenito, ima i dodatnih razloga smanjenog prihoda od trošarina. Prema nekim ranijim istraživanjima, poskupljenje cigareta od deset posto, primjerice, znači pad prodaje cigareta od četiri posto, dok je na manje popušenih cigareta u Hrvatskoj, moguće, utjecala i zabrana pušenja u zatvorenim dijelovima lokala, koja je na snazi od početka svibnja.

Već su ovog proljeća proizvođači cigareta upozoravali na ove posljedice. Kako su naglašavali iz TDR-a, uvođenje jedinstvene trošarine na cigarete ne znači samo skuplje cigarete, već i, kako su najavljivali, negativne posljedice na državni proračun, ali i na broj zaposlenih u duhanskoj industriji.

Osim toga, naglašavalo se već tada, udio crnog tržišta u trgovini cigaretama, koji se do sada, prema neslužbenim procjenama, kretao između deset i 12 posto, sigurno će se udvostručiti, dok u pitanje dolaze i potrebe za domaćim duhanom. Primjerice, dok kutija domaćeg »ronhilla«, koja u Hrvatskoj košta 18 kuna, u Srbiji stoji 9,2 kuna manje, u Mađarskoj je jeftinija za kunu, u Sloveniji za kunu i pol, a u BiH i Crnoj Gori za čak 10,5 kuna.

Kako su naglašavali u TDR-u, već je u prvom kvartalu ove godine prodaja cigareta u Hrvatskoj pala pet posto, a očekuju da će do kraja godine taj pad iznositi i više od deset posto.