ŽIVOT HRVATA U EU-u

Što se promijenilo u ova tri europska mjeseca?

02.10.2013 u 08:48

Bionic
Reading

Kad se gledaju objektivni pokazatelji poput nezaposlenosti, industrijske proizvodnje ili potrošnje, Europska unija Hrvatskoj nije donijela ništa

Od prvog srpnja, na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom putnike nitko ne pita imaju li što za prijaviti. Na 37 prijelaza, među kojima je i Bregana, uveden je one stop control - na jednom mjestu kontrolu obavljaju hrvatski i slovenski policajci, navodi RTL Televizija

Međutim, tri mjeseca kasnije na Macelju je sve po starom. Iako je policija najavila da će one stop control uvesti na još 11 prijelaza, u tri mjeseca se to nije dogodilo.

Život stanovnika u pograničnom području dosta se promijenio nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pogotovo onih koji imaju zemlju s druge strane granice, a neki od njih mogli bi ostati i bez egzistencije, jer do danas nije postignut dogovor između MUP-a, Ministarstva poljoprivrede i Carine o tomu kako hrvatski državljani mogu prebaciti preko granice svoju ljetinu za komercijalne i osobne potrebe koja se nalazi na njihovoj zemlji, ali s bosanskohercegovačke strane granice.

Nisu otvoreni ni novi europski punktovi za informiranje unatoč tome što veliki interes postoji. U zagrebačkoj Kući Europe tjedno primaju stotine građana.

'Pokazalo se da dio građana nije informiran. Dolazi nam 50 do 100 ljudi sa različitim upitima', priznao je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Tri mjeseca članstva više od svega obilježio je sukob s Europskom komisijom oko lex Perković.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić tvrdi da je najveća promjena to što Hrvatska na raspolaganju sad ima europski novac.

'Ja bih rekla da je to bilo malo popikavanje, ali važno je da smo to ispravili. Nekad veću snagu pokazuje onaj koji popravi pogrešku, nego netko tko je savršen. De facto s pet do sedam europskih tipskih projekata vi možete napraviti preporod samo s onime što nam stoji na raspolaganju - mislim da se na to trebamo koncentrirati', izjavila je Pusić.

Kad se gledaju objektivni pokazatelji poput nezaposlenosti, industrijske proizvodnje ili potrošnje - promijenilo se nije ništa. Ni građanima Europska unija nije ispunila želje.

Nije se dogodilo ni obećavano snižavanje cijena hrane. Europa je, kažu stručnjaci, samo zaustavila rast cijena.