(PRE)ŽIVJETI U HRVATSKOJ

Odjeća i obuća među najskupljima u Europi

16.07.2009 u 17:41

Bionic
Reading

Po cijenama odjeće i obuće Hrvatska ide rame uz rame s najbogatijim skandinavskim zemljama, obuća je 22 posto skuplja nego u EU, odjeća 18 posto

Odjeća i obuća skuplji su samo u Norveškoj, Finskoj i Švicarskoj. Kućanski su uređaji također skuplji nego u nizu starih članica EU za sedam posto, elektronika je tri posto skuplja od europskog prosjeka, jednako kao i cijene automobila, motocikala i bicikala.

Europski statistički ured usporedio je i danas objavio cijene iz 2008. u 37 europskih država. Hrvatska s Litvom dijeli 24. mjesto po skupoći, a s cijenama koje dostižu 75 posto prosjeka EU 27, troškovi života približni su onima u Turskoj, Litvi, Češkoj, Mađarskoj i Malti.

Najjeftinije je u Makedoniji, Bugarskoj, Albaniji, Bosni i Srbiji, a najskuplje u Danskoj, Norveškoj i Švicarskoj. Velika je razlika u strukturi, hrana je kod nas tek šest posto jeftinija nego u EU, a ranije analize pokazale su da je plaća tri puta manja. Jeftinije se od Hrvata hrane Portugalci, Nizozemci, Maltežani i Česi.

Standard građana u Hrvatskoj čuva se nižim troškovima stanovanja, struje i plina koji su na 68 posto europskog prosjeka, a namještaj na 75 posto. Cijene komuniciranja dostigle su 86 posto cijena u EU 27, alkohol i cigarete 87 posto, a cijene u hotelima i restoranima 83 posto, piše Večernji list.