DOPRINOS ŽUŽULOVOG PRIJATELJA

Obnova Sanaderove jahte stajala dva milijuna kuna?

16.07.2009 u 14:10

Bionic
Reading

Kako iz pouzdanih izvora doznaje Business.hr, luksuznu drvenu jahtu nazvanu Malo vitra, na kojoj ovih dana krstari bivši premijer Ivo Sanader, preuredilo je brodogradilište NCP u vlasništvu Gorana Prgina, dugogodišnjeg prijatelja Miomira Žužula

Kako se doznaje, Sanaderova jahta potpuno je renovirana u jednom od NCP-ovih hangara u Šibeniku, a sam proces trajao je između šest i sedam mjeseci. NCP-ovim radnicima strogo je zabranjeno govoriti o preuređenju Sanaderove jahte.

Business.hr je objavio da je ukupna cijena preuređenja Sanaderove jahte iznosila oko milijun i pol do dva milijuna kuna, a nije poznato je li vlasnik NCP-a Goran Prgin odlučio 'počastiti' bivšeg (tada još aktualnog) premijera besplatnim preuređenjem jahte ili je pak Ivo Sanader novac izvadio iz vlastita džepa.

Goran Prgin je pak demantirao da je u NCP-u preuređivana Sanaderova jahta Malo vitra. Slobodna Dalmacija je objavila kako je vlasnik spomenute jahte tvrtka Pomilon, čiji je pak jedini vlasnik i osnivač Neven Poldrugač. Tako da zapravo nije jasno tko je stvarni vlasnik spornog plovila.

'Nikakav se brod nije preuređivao kod nas, a mi o svojim klijentima ionako ne dajemo nikakve podatke', kazao je Prgin za Business.hr.

Sanader na otvorenju izložbe omiljenog umjetnika

Bivši premijer Ivo Sanader se definitivno ovih dana izmješta iz dosadnih agencijskih političkih izvještaja i stranica u trenutačno vrlo popularni prostor estrade, spektakla i zabave, a svi su mediji zabavljeni odgonetanjem i praćenjem njegove putanje.

U tu svrhu bi mu bilo najbolje ugraditi GPRS za lakše izvršavanje zadataka praćenja i izvještavanja o njegovim ljetnim aktivnostima. Informaciju o 18-metarskoj jahti znakovita imena Malo vitra mediji su objavili u kontekstu priče o Sanaderovu jedrenju Jadranom. Uz bombastične naslove tipa 'Nakon osam dana šutnje, konačno snimljen bivši premijer', mediji su objavili da je Sanader u srijedu posjetio izložbu Vladimira Meglića.

Budući da je zabilježena činjenica da je i prije Sanader pohodio izložbu tog slikara, možemo zaključiti da je očito ljubitelj njegova opusa. Dokaz tome je i podatak da je Meglić izradio ex-libris, umjetnički oblikovanu oznaku za knjige iz kućne biblioteke bivšeg premijera. Možda je, uz sklonost ministra kulture Bože Biškupića tom autoru, to i razlog uvrštenja Meglićeve izložbe u program 55. splitskog ljeta.

Podsjetimo da je otvorenje rečene izložbe prije dva dana proteklo uz vidljivo odsustvo relevantne likovne publike i struke u Splitu. Spominjanje bivšeg vlasnika jahte, splitskog poduzetnika Juroslava Buljubašića je znakovito, kao i spominjanje vlasnika remontnog brodogradilišta u Šibeniku Gorana Prgina. Isto tako, indikativan je i odabir izložbe koju je posjetio, kao i način prezentacije u splitskom dnevnom listu. Evidentno uigrano izvještavanje o tome isključuje spontanost i postavlja se pitanje čemu sav taj igrokaz i trud oko lika i djela počasnog predsjednika HDZ-a.

Planira li on možda povratak u politiku, kada se s toliko pozornosti gradi njegov imidž u medijima. Poznato je da Ivu Sanadera snimaju u kontroliranom ambijentu i okolnostima, što se može kazati i za jučerašnji posjet galeriji i šetnju gradom uz pratnju tjelesnih čuvara, na koje ima pravo još pet i pol mjeseci.

Da ga ne zanima povratak na javnu scenu, ne bi toliko pazio na svoj imidž, opustio bi se i uživao. Po svemu sudeći, narednih dva-tri mjeseca ćemo se nagledati Ive Sanadera po zabavnim estradnim rubrikama, explozivima i carpetima duž naše obale.

Nakon toga, na jesen imperija uzvraća udarac, dr. Ivo se opet izmješta iz estrade na prednje strane, pa ako preživimo, vidjet ćemo i to.