BAJSU USPRKOS

HSS-ovke protiv Zakona o umjetnoj oplodnji

16.07.2009 u 13:31

Bionic
Reading

Organizacija žena HSS-a "Hrvatsko srce" zatražila je danas da se sa sutrašnjeg dnevnog reda izvanredne sjednice Hrvatskog sabora skine glasovanje o prijedlogu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

Predsjednica "Hrvatskog srca" Marija Ledinski Anić zatražila je da se omogući daljnja rasprava o tom Zakonu budući da on izaziva u javnosti prijepore te da se u raspravu o Zakonu uključe stručnjaci, udruge civilnog društva i ostali zainteresirani.

Ledinski je kazala kako HSS o tom Zakonu do sada nije raspravljao na svojim tijelima te najavila da će danas uputiti zahtjev Klubu zastupnika HSS-a o skidanju Zakona s dnevnog reda Sabora dodavši kako se nada da će šestero saborskih zastupnika stranke podržati zahtjev 12.220 žena koje čine jednu četvrtinu članstva stranke.

Ledinski je kazala kako stranka o predloženom zakonu nije raspravljala na svojim tijelima niti je imala jedinstveni stav. Organizacija žena je Klubu zastupnika poslala svoje primjedbe na zakon, no kako one nisu uvažene odlučile su se za današnji javni istup, koji je odobrio i predsjednik HSS-a Josip Friščić

Žene HSS-a protive se da pravo na postupak medicinski potpomognute oplodnje imaju samo osobe u braku te ne podržavaju odredbu o zabrani zamrzavanja zametaka. Istodobno smatraju kako i dalje u zakonu treba ostati odredba prema kojoj bi dijete rođeno medicinskom oplodnjom trebalo s 18 godina saznati tko mu je biološki roditelj.

Predsjednica "Hrvatskog srca" nada se da će njihov prijedlog podržati i zastupnica HSS-a Marijana Petir, bez obzira na njezina drugačija stajališta o medicinskoj oplodnji.

Ona međutim nije željela podrobnije komentirati današnje napise u tisku po kojima je ministar turizma Bajs glasovao na sjednici Vlade za predloženi zakon, koji je ocijenjen restriktivnim, a istodobno je iskoristio prava koja mu pruža još uvijek važeći zakon. Načelno je odgovorila da je to moralno pitanje svakog pojedinca, te da ona ne bi digla ruku za takav zakon.

Na konferenciju za novinare došla je i predstavnica Udruge Roda koja je, na upit kako popraviti štetu koju je Marijana Petir nanijela svojim istupima o medicinski potpomognutoj oplodnji, dobila odgovor kako su to bili vlastiti stavovi te zastupnice o kojima organizacija žena nije bila konzultirana.