Hrvatska HRVATSKI IZUM

Ovisnici za blagdane dobivaju špricomate

  • Autor: tportal.hr
  • 15.12.2008 8:54:28
  • 15.12.2008 8:45:15

Već ovih blagdanskih dana Osijek bi, kao prvi grad u Hrvatskoj, trebao dobiti automate za izdavanje šprica i igala kojima se koriste ovisnici. Ideju je potaknula Udruga Ne-ovisnost

OSIJEK - Igle i šprice izdavat će se na magnetne kartice, koje će dobiti registrirani ovisnici, piše Slobodna Dalmacija.

Poznati osječki inovator Davor Kezić uspio je osmisliti i konstruirati cjelokupni automat. Potrebna je još samo oplata za kućište da bi prototip mogao proći testiranje, a Kezićeva inovacija biti i patentirana. Cilj je zaštititi ovisnike od širenja zaraznih bolesti poput HIV-a i hepatitisa B i C, koje se šier korištenjem istih igala među ovisnicima.

Informacija da bi se u slavonskoj metropoli mogli pojaviti “špricomati”, poput automata za izdavanje parkirališnih karata ili automati za sendviče i kolu u limenci, izazvala je različite reakcije javnosti.

Dio javnosti izričito se protivi 'špricomatima' na ulicama i javnim mjestima. Oni, naime, strahuju da će mala djeca iz čiste radoznalosti uzimati šprice i ponuđeni materijal. No Tomislav Mišetić, voditelj Udruge Ne-ovisnost, odbacuje takve mogućnosti napominjući kako će se do sadržaja automata moći doći jedino magnetskom karticom. One će se, pak, moći nabaviti u Udruzi ili u drugim zdravstveno-socijalnim ustanovama za registrirane ovisnike.

'Osim toga, automata neće biti veliki broj, a bit će smješteni na diskretnim lokacijama, u nekom prolazu gdje neće biti izloženi pogledima prolaznika', kaže Mišetić, dodajući da projekt zamjene igala i šprica u Hrvatskoj već egzistira niz godina, no da će se na ovaj način usluga poboljšati smanjujući troškove. Sudbina 'špricomata' sada je u rukama Ministarstva zdravstva, kojemu je osječka udruga Ne-ovisnost uputila zahtjev za njegovom legalizacijom.

Dade li ministar zdravstva Darko Milinović zeleno svjetlo, krenulo bi se u masovniju proizvodnju. Cijena se kreće oko 10.000 kuna. Kapacitet 'špricomata' u izvornom obliku iznosi 160 paketića kompleta. Mnogi hrvatski gradovi pokazali su već veliko zanimanje za automat, a ima zahtjeva i iz BiH.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još