GRAĐANSKI ODGOJ

O radnoj ravnopravnosti učit će se uz Rozgine slike

Bionic
Reading

Još se nisu smirile strasti oko zdravstvenog odgoja u školama i njegova četvrtog modula 'Spolna i rodna ravnopravnost', a bitka oko rodne tematike uskoro bi se mogla preseliti i na drugi teren – na predmet građanski odgoj i obrazovanje (GOO), piše Slobodna Dalmacija

Tako se barem čini nakon okruglog stola održanog u srijedu u organizaciji udruge B.a.B.e. na temu 'Obrazovanjem do rodne ravnopravnosti', na kojemu je ta udruga predstavila svoj prijedlog modula 'Rodna ravnopravnost' kojim bi se, nadaju se u udruzi, trebao dopuniti postojeći eksperimentalni kurikulum građanskog odgoja za učenike od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole.

Podsjetimo, program GOO-a već se drugu godinu eksperimentalno provodi u 12 osnovnih i srednjih škola, a kako su potvrdili iz Ministarstva obrazovanja, od iduće 2014./2015. školske godine trebao bi ući u sve škole.

No, već na predstavljanju modula udruge B.a.B.e., kojem tek predstoji šira javna rasprava, moglo se čuti niz žučnih zamjerki 'suprotne strane', kako pojedinaca, profesora iz škola, tako i predstavnika udruge GROZD, da taj modul promovira promašenu i neznanstvenu rodnu ideologiju, da govori o odnosima koji su vrijedili prije stotinu godina, a postavilo se i pitanje prethodne (ne)suglasnosti roditelja da njihova djeca slušaju sadržaje tog modula – dakle, uglavnom iste kritike koje do danas prate četvrti modul zdravstvenog odgoja.

'Nikada neću pristati da u ovim temama postoji druga strana. Čula sam od kardinala Josipa Bozanića da je rodna ideologija pogubna, ali ja nemam nikakvu ideologiju, nego govorim o rodnoj ravnopravnosti. To što smo biološki različiti ne daje pravo jednom spolu da smije zlostavljati i minirati druge. Cilj ovoga modula je osvijestiti činjenicu da nas ima različitih i da nemamo pravo zlostavljati nekoga jer nije većina – odgovorila je Sanja Sarnavka, autorica modula 'Rodna ravnopravnost', piše Slobodna Dalmacija

Naime, taj je modul nastao na temelju rezultata istraživanja među više od stotinu učenika viših razreda osnovnih te srednjih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je udruga B.a.B.e. od 2011. godine provodila projekt 'Izlazak iz mraka – prevencija i podrška ženama žrtvama nasilja'. Anketa među učenicima pokazala je zapanjujuće rezultate vezane uz rodne stereotipe, tradicionalno prihvaćene obrasce ponašanja za žene i muškarce, i slično.

'Djeca još uvijek uporno ponavljaju da je prirodno i normalno da se ženu može udariti, da je prirodno i normalno da samo žena kuha... Našem obrazovnom sustavu nedostaje rodna dimenzija ravnopravnosti', smatra Sarnavka, pa bi temelj modula koji predlaže stoga trebao biti upravo dekonstrukcija rodnih stereotipa i predrasuda.

Tako bi se učenici petih razreda osnovnih škola mogli susresti s pitanjima i temama poput: kako nakon rođenja postajemo djevojčice i dječaci, zašto djevojčice oblačimo u ružičasto, a dječake u plavo, mogu li muškarci nositi ružičaste haljinice i što bi o tome mogao reći (kada bi mogao) Franklin Delano Roosevelt, zašto su žene u bajkama vještice, a one ružne obično i zle, a kakve su Pepeljuga ili Trnoružica? Dječaci bi za domaću zadaću pisali kratak sastav o tome što misle o lutki Barbie, a djevojčice o Action Manu, Gormitima i Power Rangersima.

Svaku lekciju pratit će i popratne fotografije, pa tako, primjerice, kroz prikaze oskudno odjevene Jelene Rozge učenici šestih razreda razgovarat će o popularnoj kulturi i medijima, odnosno prikazu popularnih (ženskih) osoba u medijima. Razgovora će biti i o tome jesu li muškarci, poput Brada Pitta, manje muškarci, manje mačo, ako se nježno brinu o svojoj djeci.

Dakako, učenici će se upoznati i sa ženama kroz povijest, tretiranju žena danas u primitivnim i naprednim društvima (dokumentarci o farmama za debljanje djevojčica u Mauritaniji do izbora ljepote za djevojčice u SAD-u i Velikoj Britaniji).

U četvrtom razredu srednje učenici će detaljnije učiti o rodnom i spolnom identitetu, upoznati se s pojmom hermafrodita, interseksualnosti, odnosno propitivat će se posljedice striktne podjele na isključivo dva spola. Učenicima će biti prikazane fotografije, primjerice, Tonyja Briffa, iz Hobson Baya u Australiji, prvoga gradonačelnika koji je rekao da je interseksualna osoba, ili Andreja Pejića, androginog top-modela, piše Slobodna Dalmacija.