'OVO JE POLITIČKA EGZEKUCIJA!

Kolarić jednim dopisom torpedirana iz SDP-a

26.09.2013 u 15:15

Bionic
Reading

Aleksandra Kolarić dobila je pismeno rješenje o isključenju iz SDP-a bez mogućnosti žalbe. Isključena je bez očitovanja, rasprave, zapisnika mimo pripisanih procedura navedenih u Statutu stranke. Poručuje: 'Ovo je politička egzekucija!'

'Dobila sam danas dopis o isključenju iz SDP-a, bez ikakvog obrazloženja, bez zapisnika sjednice i bez mogućnosti žalbe. Verbalni delikt na najvišoj stranačkoj razini', napisala je Kolarić na Fcebooku. U obrazloženju SDP-a stoji: Predsjedništvo SDP-a Hrvatske ocijenilo je da je ponašanje i djelovanje Aleksandre Kolarić nanijelo štetu SDP-u u smislu članka 18., stavka 1. te sukladno tome donijelo ovu odluku.

A članak 18. statuta SDP-a glasi: Isključenje iz Stranke može se izreći članu/članici za teže oblike povreda iz stavka 1. ovoga članka, kojima je nanesena znatna šteta stranci. U stranačkom postupku moraju se navesti prigovori i dokazi (izjave svjedoka/svjedokinja i dokumenti ). Osnova za donošenje odluke je usmena rasprava.


Na raspravu se obvezno poziva član/članica protiv kojeg/koje se vodi stranački postupak i to u svim stupnjevima postupka. Općinski ili gradski odbor pred kojim se vodi stranački postupak, odnosno Statutarna komisija SDP-a Hrvatske, dužni su na zahtjev člana/članice protiv kojeg/koje se vodi stranački postupak osigurati prisutnost jednog/jedne člana/članice SDP-a kao njegovu/njezinu potporu u sporu.

Znači iako Statut to propisuje, rasprave nije bilo, nije se tražilo očitovanje osobe koja je izbačena, nema nikakvog zapisnika i, što je najvažnije, nema mogućnosti žalbe i obrane. Odluku o izbacivanju donijelo je Predsjedništvo stranke iako uobičajeni postupak treba krenuti od niže instance, tj. od gradskog SDP-a kojeg je Kolarić članica.

'Milanović mora reći na koji sam način uvrijedila stranku, on i Predsjedništvo mogu tisuću puta reći neistine, nitko osim njih samih neće u to povjerovati', komentira Kolarić za tportal i dodaje kako je u komentaru za Index, koji je navodno razlog njezinog izbacivanja usporedila šutnju u HDZ-u za vrijeme pljačke državnih tvrtki sa šutnjom u SDP-u oko Milanovićevog glavinjanja oko lexa Perković.

'Sada je povukao taj zakon. Znači da me izbacuje jer sam bila u pravu?!' ogorčena je Kolarić. Poručuje kako je riječ o političkoj egzekuciji te kako su HDZ-ovci Jadranku Kosor također nedemokratski izbacili iz stranke, ali da su barem poštivali proceduru.