MEDICINSKA OPLODNJA

Pravni fakultet amenovao skandalozni zakon

15.07.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Za diskriminirajuću stavku novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, po kojoj parovi u izvanbračnoj zajednici ne mogu pristupiti liječenju neplodnosti, pravnu platformu ministru Darku Milinoviću osigurao je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, doznaje Business.hr.

Predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Dubravka Hrabar u travnju ove godine poslala je Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi pravno mišljenje po kojemu su u obiteljskom zakonodavstvu izvanbračna i bračna zajednica izjednačene jedino u pitanjima imovinskih odnosa.

Predsjednica Udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka za Business.hr je izjavila da su udruge za zaštitu prava žena uvijek bile neugodno iznenađene stavovima Katedre za obiteljsko pravo najjačeg pravnog fakulteta u zemlji. 'U našoj dosadašnjoj suradnji uočili smo da se, bez obzira na visoku stručnost, radi o vrlo konzervativnim osobama na cijeloj Katedri obiteljskog prava. Posebno to čudi znamo li da su na katedri najznačajnije žene. Kad god smo ih konzultirali, osporavale su strukturalnost diskriminacije ženskog spola u obiteljskim donosima, a žena je u slučajevima obiteljskog nasilja redovito ispadala na neki način krivom za svoju sudbinu', ocijenila je Sarnavka.

'Izvanbračna zajednica je izjednačena s brakom u obiteljskom zakonodavstvu jedino u učinku dužnosti međusobnog uzdržavanja izvanbračnih drugova i uređenja imovinskih odnosa. Ovaj odnos je odraz neprihvatljivosti ekonomskog iskorištavanja osoba, bez obzira na to u kojem su one međusobnom odnosu', stoji u mišljenju Hrabarove, otkriva Business.hr.

U daljnjem tekstu Hrabar tvrdi da za sve ostale situacije postoje posebna pravila, a naročito za one koje su povezane s roditeljstvom.

'Tako izvanbračni drug svoje očinstvo izvanbračnom djetetu može priznati ili utvrđivati sudskim putem, za razliku od bračnog očinstva koje se predmnijeva', zaključila je Hrabar.

Takvo pravno mišljenje je time nevjerojatnije preporučiti za Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ima li se u vidu članak 85. Obiteljskog zakona, koji izričito kaže da nije dopušteno u sudskom postupku utvrđivati ili osporavati majčinstvo, odnosno očinstvo djeteta koje je začeto u postupku oplodnje uz medicinsku pomoć i suglasnost donatora.

Iznimno, isključivo muž može osporavati očinstvo nad djetetom rođenim u takvom postupku ako je doznao da je ono začeto tuđim sjemenom bez njegova pristanka. Štoviše, prema Obiteljskom zakonu u braku i muž i žena mogu osporavati roditeljstvo pod određenim uvjetima.

HDZ 'gura' zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji kao kompenzaciju za neke druge neispunjene želje Katoličkoj crkvi, poput neradne nedjelje, te će on, ako se izglasa biti uvod u donošenje zakona o zabrani pobačaja, istaknula je predsjednica Ženske inicijative HNS-a Morana Paliković-Gruden.

Napomenula je kako Jadranka Kosor kao prva žena premijerka u Hrvatskoj, što je adut za žene u politici, nije reagirala na taj zakon i stoga će ostati zapamćena po tome da je jedan od prvih zakona donesen otkad je ona na čelu Vlade upravo onaj koji je ponižavajući za žene.

U novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji stoji da se umjetnoj oplodnji mogu podvrgnuti samo osobe u braku, da dijete nakon 18. godine može saznati svoje biološko podrijetlo, da se mora ograničiti broj zamrznutih jajnih stanica, mogućnost prigovora savjesti liječnika, obveza traženja drugog mišljenja i onemogućivanje prava na MPO parovima u kojima su oba partnera neplodni.