PISMO NA FACEBOOKU

Račan 'otvorio dušu' o kaosu u SDP-u

23.09.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Unutarstranački izbori u zagrebačkom ogranku SDP-a postali su očito prljava igra trojice kandidata. Na situaciju se opsežnim postom na Facebooku osvrnuo njihov stranački kolega, saborski zastupnik Ivan Račan. Pita se otkuda Davor Bernardić, Gordan Maras i Mirando Mrsić financiraju svoje kampanje te proziva nacionalni SDP zbog kaosa u stranci

'U SDP-u smo u Zagrebu u unutarstranačkim izborima izgubili mir i u tome nema nevinih, možda ima samo manje krivih. No krivnja je u pravilu hijerarhijska u skladu s ovlastima i odgovornostima. Unutarstranački izbori u Zagrebu poprimili su karakter međustranačkih izbora. Kandidati rade svoje stožere, okupljaju članove koji ih podržavaju po svim mjesnim organizacijama, a počeli su raditi i skupove na javnim mjestima. Novost je i uključivanje istaknutih stranačkih ljudi iz cijele Hrvatske u promociju kandidata u Zagrebu, što završava medijskim licitiranjem i prebrojavanjem koliko dužnosnika ili ministara podržava kojeg kandidata', kaže Račan.

Odgovornost središnjice

Sam unutarstranački izborni sustav je odgovornost SDP-a Hrvatske. Taj sustav je prošao mnoge rasprave, ali do većih promjena nije došlo otkako je uveden pred četiri godine. Zagreb zbog svoje veličine ima specifičan status u Hrvatskoj, istovremeno je i grad i županija.


Ističe kako je glavni problem nepostojanje pravila. 'SDP Zagreba je otvorio izborni proces odredivši datume, a gotovo ništa drugo nije regulirao. Kad ne postoje pravila, onda vrijedi prirodni zakon jačeg… Zakon jačeg prirodno ne ostavlja dovoljno prostora za pomirbu ili prevladavanje sukoba, već promovira beskrajan rat. SDP Zagreba je podijeljen u tabore koji uglavnom ne čuju ništa osim sebe i uglavnom pričaju sve najgore o onim drugima.

Svatko se ima pravo boriti za sebe, ali sva sredstva ne bi smjela biti dopuštena', smatra. Napominje kako je korištenje sredstva u unutarstranačkoj kampanji potpuno netransparentno. 'Kandidati, neograničeni pravilima, organiziraju skupove podrške u komercijalnim prostorima bez da ikome polažu račune. Može se čuti mantra 'dobili smo taj prostor besplatno', međutim netko je to što je besplatno donirao i moralo bi se znati tko. Nadalje kandidati koriste cijeli niz komercijalnih usluga kao što su pozivni centri, masovne SMS poruke, grafičko oblikovanje, tisak materijala, zakup prostora koji nisu dobiveni besplatno i drugo, a pravila oko financiranja ne postoje. Tako novac u nepoznatim iznosima i iz nepoznatih izvora ulazi u unutarstranačke izbore kao podrška pojedinim kandidatima. Možda čak i veći problem od nereguliranja financija, a zasigurno drugačiji, je problem vjerodostojnosti političkog sadržaja. Gradska organizacija nije zakupila komercijalne usluge koje kandidati smatraju potrebnima u unutarstranačkim izborima pa ih pružila svima na jednako korištenje, a nije regulirala ni kako ih mogu sami kupovati. SDP Zagreba nije osigurao jednake prilike za sve kandidate', dodaje Račan.

'Svaki kandidat za predsjednika ima svoje kandidate za potpredsjednike i predsjedništvo. Kandidati za predsjednike Mjesnih organizacija se također dijele po tome tko je uz kojeg kandidata za predsjednika Gradske organizacije i organiziraju stožere podrške. Pišu se topla motivacijska pisma, zaklinje se na vjernost članstvu i poziva se na bolju stranku, a zapravo se oduzima mogućnost da takva postane. Uzalud je svako pozivanje na jedinstvo i zajedništvo kad se stvaraju podjele koje više neće biti moguće prevladati. Mir, pogotovo javan, možda više nije moguće osigurati u ovoj trci, ali pravila koja će promicati demokratski razvoj i čuvati stranku je još uvijek moguće donijeti. Ako se nastavi kako se krenulo, SDP Zagreba će iz unutarstranačkih izbora izaći u lošijem stanju nego je u te izbore ušao. Svi ćemo završiti poraženi, a samo pobjednici to neće odmah shvatiti', zaključuje pesimistično Račan.