Hrvatska TREĆA DOB

Umirovljenici protiv manjih mirovina

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) pridružila se ostalim umirovljeničkim udrugama i najoštrije odbila svaki prijedlog za smanjenje mirovina najavivši da će u tom slučaju njezini članovi, među kojima su stari i nemoćni ljudi, masovno izaći na ulice i prosvjedovati

"Nećemo dopustiti da se naša stečena prava dovode u pitanje i da se umirovljenike spušta ispod ljudskog dostojanstva na razinu gladovanja", kaže se u priopćenje nakon današnje izvanredne sjednice Predsjedništva MUH-a.

Matica poziva Vladu da ne dira ionako preniske mirovine, jer bi, kažu, 'rezanje' moglo ponovno dovesti do tužbi i suđenja zbog kršenja zakona i stečenih prava, zbog čega je već jednom intervenirao i Ustavni sud.

Umirovljenici su najsiromašnija i najslabija grupacija u društvu s prosječnim mjesečnim primanjem od svega 2.167 kuna, a najveći broj i sa sadašnjom mirovinom jedva preživljava. Prosječna mirovina je čak dva i pol puta niža od prosječne plaće i po tome su hrvatski umirovljenici na samom dnu Europe, kaže se u priopćenju.

MUH ističe kako je najnoviji podatak prema kojemu 80 posto umirovljenika ima prosječnu mirovinu ispod 1.700 kuna dobra ilustracija koliko su drastično mirovine padale zadnjih desetljeća i kakav su teret podnosili ljudi treće dobi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još