FRIŠČIĆ OTKRIVA

Petir bi mogla završiti kao Pašalić u HDZ-u

15.07.2009 u 07:56

Bionic
Reading

U razgovoru za Jutarnji list, predsjednik HSS-a Josip Friščić otkriva kako bi se slučaj Marijane Petir mogao okončati njezinim izbacivanjem iz stranke, kako je svojedobno iz HDZ-a izbačen Ivić Pašalić. Marijani Petir ne bi trebala pomoći ni činjenica da je HSS mnogim biračima prepoznatljiv upravo kroz njezin lik i djelovanje

Na pitanje zar se u HSS-u ne smije imati vlastito mišljenje, Friščić je odgovorio kako oni nisu dvije stranke, nego jedna, pa kada većina u stranci donese neku odluku, onda svi moraju poštovati odluku, a ne organizirati tabore.

Istaknuo je da situacija poput ove s Marijanom Petir do sada nije bilo. HSS će se zbog Jambinog samostalnog izlaska na izbore pozabaviti i njime kada dobiju sve podatke od županijske organizacije, pojasnio je Friščić.

Napomenuo je da neće doći raskola u HSS. 'Ne brinite se vi za stanje u stranci, za to sam ja odgovoran. Iako nije donesena jednoglasno, odluka o suspenziji donesena je demokratski, većinom glasova, i treba je poštovati', kazao je.

Friščić je Marijanu Petir usporedio s Ivićem Pašalićem te je rekao da je moguće i njezino isključenje. 'Ne odlučujem ja o tome. Kakve će sankcije ona snositi, odlučit će Časni sud stranke. Najprije će poslušati sve argumente i onda predložiti odluku u skladu sa Statutom, a Statut predviđa više mogućnosti', rekao je Friščić.

Vezano uz rebalans proračuna, Friščić je pojasnio da HSS inzistira na povećanju PDV-a i uvođenju novih trošarina, zato što nije dovoljno raditi promjene samo na rashodovnoj strani proračuna, nego i na prihodovnoj.

'HSS čvrsto ostaje pri svom stavu da treba povećati PDV, uvesti trošarine za mobilnu telefoniju te naplatiti koncesije za turističko zemljište. A s time se slažu i ostali partneri u Vladi. Užurbano se priprema još jedan rebalans koji će i na prihodovnoj strani imati značajnih promjena', istaknuo je.

Još je rekao kao će HSS pristati na smanjenje subvencija poljoprivrednicima ako Vlada tako odluči, ali je i napomenuo kako će mlijeko otkupiti po većoj cijeni, budući da je mljekarima tako obećala Vlada.