MINISTAR ŠIMONOVIĆ

Hrvatska i Austrija surađuju u slučaju Hypo banke

14.07.2009 u 15:45

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije prihvatilo je na današnjoj sjednici izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera Ministarstva pravosuđa i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a ministar Ivan Šimonović osvrnuo se i na slučaj austrijske Hypo banke

Sudovi su lani izrekli 206 presuda za korupciju i organizirani kriminal, a u prvih šest mjeseci ove godine izrečene su već 173 presude, izvijestio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Od 195 mjera iz akcijskog plana Strategije suzbijanja korupcije izvršeno ih je 80 posto, a ostale se provode.

Govoreći o preventivnim mjerama ministar je izdvojio kampanju kojom se želi podignuti svijest građana o štetnosti korupcije. Antikorupcijske internetske stranice dosad su zabilježile 527 tisuća posjeta, dok je putem telefona bilo 113 prijava.

Pojava korupcije sprječava se i ciljano pa su na internet postavljene sve presude Viskog trgovačkog suda, a napor pravosuđa pokazuje i projekt e-spis kojim se u svakom trenutku može pratiti kolanje spisova po sudovima.

Osim toga, osigurani su i kriteriji za ulazak u pravosudnu profesiju i napravljen sustav vrednovanja sudačkog rada, dok je u zatvorskom sustavu rotacijom promijenjeno 30 posto čelnika, kazao je ministar.


Zakonom je omogućeno da se zbog korupcije i organiziranog kriminala plijeni imovina ne dokaže li se legalno podrijetlo, a uz uskočko tužiteljstvo ustrojeni su uskočki sudovi i policija. Ministar procjenjuje da će koruptivni rizici s obzirom na krizu i recesiju porasti, ali u težim gospodarskim uvjetima treba očekivati i veću osjetljivost građana na korupciju. Na upit članice vijeća Ingrid Antičević Marinović rekao je da hrvatsko i austrijsko državno odvjetništvo surađuju vezano uz slučaj Hypo Banke. Slučaj Hypobanke se u nekim spekulacijama spominjao u kontekstu Sanaderova odlaska jer je navodno Austrija tužila Hrvatsku Europskoj komisiji jer nije surađivala u istrazi koju ta zemlja vodi protiv čelnika Hypo banke koja ima razgranatu mrežu poslova i u Hrvatskoj. Kada je Sanader navodno odlučio popustiti pod pritiskom Europske komisije onda se našao na udaru desne struje HDZ-a i Tomislava Karamarka koji nisu bili za to da se napravi revizija poslovanja te banke u Hrvatskoj.