OKO ZA ESTETIKU

Šator odlazi s Jelačić placa, a Bandić će određivati što je lijepo?

17.09.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Tomislav Stojak, gradski zastupnik HNS-a, uputio je za sljedeću sjednicu Gradske skupštine prijedlog izmjene Odluke o komunalnom redu prema kojoj se šatori s ugostiteljskim sadržajima više ne bi mogli postavljati na Trgu bana Jelačića, Trgu Petra Preradovića, Trgu Eugena Kvaternika, Trgu kralja Tomislava i Trgu maršala Tita

U prijedlogu te odluke navodi se da bi se privremene građevine mogle postaviti za potrebe sajmova i javnih manifestacija, i to najdulje sedam dana, izuzev obilježavanja vjerskih i državnih blagdana s rokom do najdulje 40 dana, ali u njima ne bi smjeli biti ugostiteljski objekti i morali bi biti estetski prihvatljivi.

Što je estetski prihvatljivo, uredilo bi se pravilnikom koji bi predložio Bandić, odnosno njemu podređeni uredi, a on bi trebao biti donesen u roku od 60 dana od stupanja odluke na snagu.

No da bi odluka prošla Stojakov prijedlog morat će naići na široku potporu u Gradskoj skupštini jer HNS u njoj ima tek dva zastupnika, a za potporu će trebati minimalno 26 ruku. Uz to, s obzirom na zadane rokove oko donošenja pravilnika, nije isključeno da će šator i ovoga adventa biti na Jelačić placu.

'Vjerujem da će svi shvatiti da je ova odluka na dobrobit svih građana jer vizura gradskih trgova se narušava postavljanjem šatora. Sve izgleda kao jedan veliki vašar, a ne treba zanemariti ni nelojalnu konkurenciju. Naime svi oni koji u okolnim ulicama rade cijelu godinu i plaćaju svoja davanja gube posao kad se postavi šator', ističe Stojak.

Potporu mu zasada, čini se, daje SDP, prethodnih godina najveći protivnik šatora.

'Mi smo barem trideset puta upozoravali na situaciju sa šatorima i ako je netko protiv njih, onda smo to mi. Ako se i makne pitanje estetike, ostaje činjenica da su šatori nelojalna konkurencija ugostiteljima u okolnim ulicama', istaknuo je Zvane Brumnić, predsjednik kluba zastupnika SDP-a.

Ivan Obad, zastupnik HSLS-a i predsjednik Obrtničke komore Zagreb, kojoj je Grad prošle godine dao da raspiše natječaj i ubere novac od najma, kaže da protiv šatora nema ništa.

'Grad može dati šator na Jelačić placu kome želi. Prošle godine Komora je bila zadužena za njegovo davanje u najam. Sumnjam da ćemo ga dobiti ove godine. Osobno nemam ništa protiv njega, smatram da je bio koristan, ali ako ga građani ne žele, onda to treba uvažiti. Kako će HSLS glasati, vidjet ćemo kad dobijemo materijale. Možemo biti i suzdržani', diplomatski je ustvrdio Obad.

Andrija Mikulić, predsjednik kluba zastupnika HDZ - BUZ - HSP AS kaže kako mu se Stojakov prijedlog čini kao dobra podloga za razgovor i da je oni kao stranka isti načelno
podržavaju.

Šatorima nije mjesto na trgovima iz više razloga, a prvi i osnnovni je što su nelojalna konkurencija lokalima u okolnim ulicama koji posluju cijelu godinu, apotom su tu i estetski razlozi. No o svemu ćemo još razgovarati na klubu za dva dana, ali prijedlog načelno podržavamo', kazao je Mikulić.

Bandić je pak dosad višekratno u raspravama o šatoru isticao da je on bolji od onoga postavljenog u Bruxelessu i da protiv njega nema ništa.