RAZGOVOR S IVOM JOSIPOVIĆEM

'Za mene će glasati građani koji žele pravednu državu'

14.07.2009 u 13:16

Bionic
Reading

Mediji jako podcjenjuju hrvatske građane tvrdnjama kako narod voli rabijatne, gotovo primitivne tipove i lopine, populiste bez pokrića. Teza da neće birati nekoga tko je pošten, obrazovan i miran netočna je i ponižavajuća za hrvatske građane, kazao je u razgovoru za tportal Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a

Nakon što ste osvojili povjerenje stranačkih kolega, rekli ste da odmah krećete u projekt pobjede. Zanima me od čega se sastoji vaš projekt i na koji ga način planirate realizirati, odnosno kako i čime ćete se nametnuti hrvatskoj javnosti?

Temeljni projekt moje kampanje je Nova pravednost. Polazim od činjenice da je Hrvatska danas duboko nepravedno društvo u kojemu je egzistencija mnogih kategorija građana neizvjesna. Nepravda je svugdje, od same pretvorbe i privatizacije kao majke svih nepravdi, nepravednog mirovinskog, zdravstvenog i obrazovnog sustava, pa sve do nepravednih pravila kojima se uređuje ekonomija. Ona su zagušila domaću proizvodnju i poticala neracionalan uvoz. Želim vratiti moral u politiku i postići da se ljudi vrednuju prema radu, uspjehu, plaćanju poreza, otvaranju novih radnih mjesta… To je pravo domoljublje. Prije svega, želim obračun s korupcijom i organiziranim kriminalom. Sigurnost ljudi, obitelji, posebno djece, na prvome mi je mjestu. Briga za budućnost mladih generacija, ne samo kroz sustav odgoja i obrazovanja, već i kroz brigu da ekonomski mogu opstati u Hrvatskoj, posebno mi je važna. Bilo bi dobro da Hrvatska za desetak godina ima barem pet milijuna stanovnika. Okupio sam tim stručnjaka, ne samo stranačkih, već i puno šire, s kojima sam nova načela politike, Novu pravednost, primijenio na sva područja hrvatskog društva. Osim svojih nadležnosti u vanjskoj politici, obrani i nacionalnoj sigurnosti te koordinaciji rada državnih tijela, predsjednik mora biti nositelj nacionalnih vrijednosti, od kulturnih do političkih. Hrvatska u Europsku uniju mora ući spremna dobro zastupati svoje nacionalne interese i afirmirati svoj nacionalni identitet. Hrvatska javnost je već prepoznala Novu pravednost i vjerujem da će to pokazati i na izborima.

Josipović: Želim u politiku uvesti moral
Možete li objasniti što znači vaša izjava: 'U ovom brodu koji plovi, čini mi se, prema pobjedi ima mjesta za sve'? Na koga ste sve pritom mislili?

To je poruka i članovima SDP-a koji su glasali za moga kolegu i protukandidata Ljubu Jurčića, ali i najširoj javnosti. Projekt Nove pravednosti nudim ne samo SDP-u, ne samo ljevici, čak ne ni samo hrvatskom političkom centru, već i ljudima koji su glasači desnice, ali žele promjene, žele državu koja je pravedna prema svojim građanima.

Hoćete li angažirati marketinške stručnjake da vam vode kampanju?

Danas je angažman marketinških stručnjaka u izborima nužnost, ali griješe oni koji misle da se izbori mogu dobiti samo marketingom, pakiranjem u lijepe kutije u kojima nema sadržaja. Zato, prije svega, želim građane uvjeriti u svoj projekt Nove pravednosti, u njegov sadržaj i prednosti koje nosi Hrvatskoj.

Kako tumačite komentare političara iz oporbenih stranka da niste dovoljno poznati u javnosti da bi vam ukazali povjerenje da kao zajednički kandidat oporbe osvojite mandat predsjednika Republike?

Oni imaju pravo na svoj izbor, ali teza da sam nepoznat javnosti je netočna i smiješna, jer sam već šest mjeseci u vrhu relevantnih anketa, kao osoba koju građani smatraju poželjnim kandidatom za predsjednika Republike. Vjerujem da će SDP sa srodnim strankama, pa i nekima koje danas djeluju uz vlast, naći zajednički jezik i osigurati pobjedu, ne samo na predsjedničkim, već i na parlamentarnim izborima.

Strahujete li da bi se usprkos izborima u SDP-u u predsjedničku utrku na svoju ruku mogao uključiti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić? Dosadašnji izborni rezultati su pokazali da ovaj narod više voli populiste nego intelektualce.

Milan Bandić je iskusan i sjajan političar. Nije sudjelovao u stranačkoj utrci, pa vjerujem da to pokazuje njegovu želju da još jedan mandat uspješno vodi Zagreb. On je i odgovoran političar i ne vjerujem da bi išao protiv politike i odluka svoje stranke. A vaša posljednja konstatacija nije točna. Istina je, pobjeđivali su populisti, ali i oni koji nisu tog stila. Evo, pogledajte samo neke od novih SDP-ovih gradonačelnika i župana. Sjajni intelektualci koji su prepoznati od svoje sredine. Inače, mislim da mediji jako podcjenjuju hrvatske građane tvrdnjama kako narod voli rabijatne, gotovo primitivne tipove i lopine, populiste bez pokrića. Teza da neće birati nekoga tko je pošten, obrazovan i miran netočna je i ponižavajuća za hrvatske građane.

Koga vidite kao najizglednijeg protukandidata u predsjedničkoj utrci?

Zapravo ne želim nijednoga izdvajati. Kada bih se i upustio u procjenu, vjerujte, bilo bi glupo da ja radim reklamu onome tko mi može konkurirati.

Kako biste ocijenili predsjednički rad i angažman Stjepana Mesića?

Predsjednik Mesić velika je figura hrvatske politike. Bio je principijelan i imao je poteza koji su dugoročno obilježili hrvatsku politiku. Njegovo odlučno 'ne' uplitanju vojske u politiku bilo je velika i važna smjernica hrvatskoj demokraciji.