TRANSKRIPTI

Tuđman je naredio da se ukloni Perkovića

Bionic
Reading

'Ja sam već rekao svojim najbližim suradnicima da sve te bivše koji su radili u Udbi, ti spominješ tu Perkovića i to, ne samo Perkovića nego i sve druge koji su radili da ih se ukloni. I na kraju tu novu našu službu UNS-u, Službu nacionalne sigurnosti počinjemo stvarati sa novim ljudima i to ćemo provesti', kazao je Franjo Tuđman, prvi predsjednik Vici Vukojeviću u sudenom 1993. godine

Dok Hrvatsku trese 'lex Perković', a Bruxelles priprema sankcije za novopridošlu članicu koja ne drži do preuzetih obveza u pristupnom ugovoru, 'Slobodna' je potražila odgovore na temeljno pitanje: - Zašto slučaj Perković kao i ostali “perkovići” odavno nije završen? Zašto se u prvim minutama europske budućnosti moramo baviti kosturima jugoslavenske prošlosti!?

Tražeći odgovore, pronašli smo i dokaze koji nepobitno potvrđuju da je još u studenom 1993. godine Vijeće za utvrđivanje žrtava državnog terora u inozemstvu, a koje je radilo u sklopu Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, izradilo prvo izvješće o 68 likvidacija hrvatskih političkih emigranata po svijetu.

U istom izvješću navode se imenom i prezimenom najznačajniji djelatnici Udbe koji su u tome imali ulogu kao i plaćenici egzekutori. Kada je Vice Vukojević, predsjednik Vijeća, poslao izvještaj na više relevantnih državnih adresa, na razgovor ga je pozvao predsjednik Franjo Tuđman.

'Ja sam tada predsjedniku Tuđmanu rekao da je Perković odgovoran za šest ubojstava i četiri otmice. To proizlazi iz dokumenata Udbe. A zašto Perković do danas nije procesuiran to je već druga priča', kaže Vukojević.

Slobodna Dalmacija dobila je dijelove transkripta razgovora Tuđman-Vukojević koji su vođeni 5. prosinca 1993. na Pantovčaku, a koji se tiču izvještaja o likvidaciji emigranata.

Budući da je Vukojević istodobno bio i na čelu 7. uprave u sklopu Ministarstva vanjskih poslova koja se među ostalim bavila i sigurnosnom provjerom diplomatsko-konzularnog osoblja, u istom razgovoru se prepleću i ti sadržaji koje izostavljamo.

U Tuđmanovu uredu razgovori su se vodili za malim i velikim stolom. Dok su razgovori za velikim stolom bili snimani, oni za malim nisu, pa je ovo jedini transkript na temu djelovanja Udbe, odnosno samog Perkovića.

Razgovoru Tuđmana i Vukojevića prisustvovali su Jure Radić i Ivić Pašalić, a u jednom trenutku Tuđaman je, prema transkriptu, kazao: 'Ja sam već rekao svojim najbližim suradnicima da sve te bivše koji su radili u Udbi, ti spominješ tu Perkovića i to, ne samo Perkovića nego i sve druge koji su radili da ih se ukloni. I na kraju tu novu našu službu UNS-u, Službu nacionalne sigurnosti počinjemo stvarati sa novim ljudima i to ćemo provesti'.

Čitav transkript možete pročitati na stranicama Slobodne Dalmacije