RAVNATELJ KBC-A SPLIT PROZIVA

Kerum ne želi graditi cestu za novo rodilište

14.07.2009 u 07:37

Bionic
Reading

Sva odgovornost što novo, suvremeno splitsko rodilište, jedan od najvećih investicijskih projekata Vlade RH u južnom dijelu Hrvatske, vrijedno 38 milijuna eura, koje potpuno opremljeno stoji zatvoreno jer nema pristupne ceste, u ovom trenutku je na novom gradonačelniku Splita Željku Kerumu, poručio je splitskoj i hrvatskoj javnosti ravnatelj KBC-a Split Dujomir Marasović

On se već godinu dana mukotrpno bori s apsurdnom situacijom u kojoj problem imovinskopravnih odnosa na trasi pristupne ceste rodilištu i dalje koči njegovo otvaranje. Obrazlažući da je gradonačelnik Kerum iznevjerio obećanje o gradnji pristupne četverotračne ceste svojim najnovijim izjavama kako za to nema potrebe, Marasović još jednom upozorava da bez ceste rodilište nikada neće dobiti uporabnu dozvolu, otkriva Jutarnji list.

Marasović pita Keruma što će njemu četiri traka za pristup hotelu Marjan kad se već sada može pristupiti nogostupom, cestom i lungomarem. 'Zar i njemu trebaju, baš kao i bolnici, trakovi za hitnost?', ističe Marasović.


Novo splitsko rodilište
Nitko ne misli na bebe

Ravnatelj bolnice i član HDZ-a, dakle Kerumov koalicijski partner, smatra da Kerum iz samo njemu znanih razloga ne želi graditi cestu.

'S previše igre nepotrebno je stvorio jaz između gradske uprave i građana Splita koji su ga izabrali, spuštajući javne interese na sramotnu razinu. S Kerumom više neću o tom pitanju polemizirati, ja nisam njegova blagajnica u Jokeru, ja sam samo ravnatelj jednog KBC-a koji se bori da se rodilište s vrhunskim standardima, kojem godinu dana stoji ključ u bravi dok se bebe rađaju u neuvjetnim, skučenim derutnim prostorima, napokon otvori', zaključuje Marasović.

Potrebno otkupiti zemljište sedam vlasnika

Za otvaranje 38 milijuna eura vrijednog novog rodilišta potrebno je izgraditi dvosmjernu cestu dugu 380 metara, koja je priključena na Poljičku cestu i vodi sve do helidroma. Za izgradnju ceste potrebno je otkupiti 1400 kvadrata zemljišta od ukupno sedam vlasnika. Na nedavno održanom sastanku gradonačelnika Željka Keruma i vlasnika zemljišta postignut je načelni dogovor o zamjeni kvadrat za kvadrat, na koji su vlasnici pristali, te je sukladno tome ova priča već trebala biti završena.

Kerum: Marasoviću, zatraži dozvolu i dat ćemo je

U međuvremenu je na Marasovićeve prozivke reagirao gradonačelnik Kerum, koji je preko Slobodne Dalmacije poručio da je u sadašnjoj situaciji nepotrebno trošiti nerealno visoka sredstva za cestu i da će Grad izdati uporabnu dozvolu za novo rodilište, samo je bolnica mora zatražiti.

'Sada postoje tri ulaza u rodilište, i to postojeća cesta koja je glavni ulaz u bolnicu, Zajčeva ulica i Put iza nove bolnice (sporna pristupna cesta). Ta cesta, Put iza nove bolnice, koja je sporna, sada je široka šest metara i dvosmjerna je, a u budućnosti bi trebala imati četiri traka, ako riješimo odnose s privatnim vlasnicima. Ako bi se to riješilo, dogodilo bi se da bi i na njoj s obiju strana bili parkirani automobili te smatram da je u ovakvoj situaciji nepotrebno trošiti nerealno visoka sredstva. S druge strane, neka ravnatelj KBC-a dr. Dujomir Marasović podnese Gradu zahtjev za izdavanje uporabne dozvole. Grad će mu je izdati odmah i rodilište može početi s radom', poručio je u svojoj izjavi Željko Kerum.