REBALANS PRORAČUNA

Mesić bi mačku odsjekao rep odjednom

13.07.2009 u 16:46

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas, komentirajući predloženi rebalans proračuna, kako je uvijek bio za to da se problem sagleda u cjelini i da se ide s radikalnim rezovima i konačnim rješenjima

'Uvijek sam bio za to da se problem sagleda u cjelini i da se ide s radikalnim rezovima i konačnim rješenjima, jer ako siječete mačku rep malo pomalo, njega uvijek jednako boli, a ako ga želite skratiti, skratite ga najednom', rekao je Mesić odgovarajući na pitanja novinara nakon hrvatsko-makedonskog gospodarskog foruma u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Predsjednik HGK-a Nadan Vidošević
, upitan da komentira izjavu Radimira Čačića kako prijedlog rebalansa proračuna nije ni kozmetički zahvat već statistička pogreška s obzirom na iznos koji se planira uštedjeti, kazao je da ne bi bio tako kritičan te da je premijerka prije nekoliko dana preuzela Vladu i objektivno nije imala ni vremena za proračun.

'Ovaj proračun je, pretpostavljam, zagrijavanje za jednu ozbiljniju raspravu o ekonomskoj politici ove jeseni, s tim da bih ja volio da ovaj sljedeći rebalans bude budžet za 2010', kazao je Vidošević te dodao da će 2010. biti pravi izazov za Hrvatsku u cjelini.

Upitan hoće li novi rebalans dovesti do socijalnih nemira, Vidošević je kazao da se to može izbjeći 'ako budemo imali glave na kupu'.

'Ali da će biti bezbolno, sigurno neće', istaknuo je Vidošević.

Na pitanje novinara kako komentira izbor Ive Josipovića za SDP-ovog kandidata za predsjednika Republike, predsjednik Mesić je rekao da nije bitno njegovo mišljenje, jer je to mišljenje SDP-a koji se odlučio na demokratskom odmjeravanju za kandidata Josipovića.

'Na jedan demokratski način on je sada izborio pravo da se natječe za predsjednika', kazao je Mesić.

Vidošević je pak na novinarski upit hoće li se kandidirati za predsjednika Republike odgovorio da će tijekom ljeta obaviti još niz konzultacija i onda će na jesen definitivno znati hoće li ili neće.