PROGNOZA ZA 4 TJEDNA

Povratak vrućine!

13.07.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Rečenica u naslovu za neke nije dovoljno točna jer su vrući dani već stigli, a za neke se možda, nakon relativno hladnih dana u ovome tjednu, čini kao neostvarena želja. No prognoza za sljedeća četiri tjedna, koja je u Državnom hidrometerološkom zavodu na raspolaganju svakoga petka, na temelju izračuna Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena iz Readinga u Velikoj Britaniji, upućuje na nastavak topline, otkriva meteorolog Zoran Vakula

Naime, vrući je dan, onaj s najvišom dnevnom temperaturom zraka 30°C i višom, bio već petak - ponegdje u Dalmaciji, primjerice u Bolu, Hvaru, Makarskoj, Pločama i Splitu - dok je u unutrašnjosti bilo zamjetno hladnije.

Recimo, na meteorološkoj postaji Zagreb - Maksimir, uz povremenu kišu izmjereno je najviše 18,3°C, što je druga najniža najviša temperatura izmjerena na dan 10. srpnja otkad postoje mjerenja na toj postaji, od 1949. godine. Niža od toga, samo 15,6°C, na rođendan Nikole Tesle, bila je samo 1969. godine. Za utjehu onima koji su se žalili na svježinu, znalo je u Maksimiru tijekom srpnja biti i hladnijih dana. Jedan takav, možda najhladniji, bio je 5. srpnja 1962, kada je najviša temperatura bila samo 11,9°C. Zanimljivo je spomenuti da je isti dan u mjesecu, ali 1950. godine, bio i apsolutno najtopliji srpanjski dan u Maksimiru, uz čak 40,4°C. Odstupanje kao rijetko koje!

Inače, prosječna najniža temperatura zraka ovih je dana srpnja na postaji Maksimir oko 14°C, a prosječna najviša oko 26°C.

U sljedećem tjednu pripremite se na najvišu temperaturu zraka oko 30°C, od srijede, i oko 35°C u mnogim krajevima Hrvatske. Živa u termometrima meteoroloških kućica ponovno će biti blizu rekordnih vrijednosti, sličnih onima 10. srpnja, ali u suprotnoj, pozitivnoj strani, i to, naravno, za četvrto petodnevlje srpnja.

Do sada je u Maksimiru od 16. do 20. srpnja najtoplije bilo nedavne 2007. godine, kada je sredinom mjeseca najviša temperatura imala sličan hod kao i ove godine. Tada je, naime, 11. srpnja najviša temperatura u Maksimiru bila 19,5°C, a 20. srpnja čak 38,0°C.

Prognoza za sljedeća četiri tjedna, koja je u Državnom hidrometerološkom zavodu na raspolaganju svakoga petka, na temelju izračuna Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena iz Readinga u Velikoj Britaniji, upućuje na nastavak topline.

Može se reći da će sljedeća četiri tjedna u Hrvatskoj biti prosječno topla, većinom čak i toplija nego je uobičajeno, pri čemu je najveća vjerojatnost za najveće pozitivno odstupanje od prosječne temperature u sljedećem tjednu, a za prvi u cjelosti kolovoški tjedan trenutačno je najmanja vjerojatnost toplijeg razdoblja. Pritom valja znati da je dosadašnja verifikacija te mjesečne prognoze po tjednima u DHMZ-u pokazala da su prva dva tjedna prilično pouzdana, treći nešto manje, a najveća varijabilnost, odnosno najmanja vjerojatnost ostvarenja prognoze, je za 4. tjedan.

Iz svega navedenoga, da se zaključiti da će srpanj završiti kao mjesec barem prosječno topao, većinom čak i topliji od prosjeka.

Tekst je objavljen na www.hrt.hr, a tportal ga prenosi u suglasnosti s gospodinom Vakulom.