Hrvatska HNS O VLADINOJ KOZMETICI

'Rebalans je statistička pogreška'

  • Autor: V. Brkulj
  • 13.7.2009 14:15:38
  • 13.7.2009 13:32:08

Rebalans sada mora biti između sedam i osam milijardi kuna, a realno on bi trebao biti 11 milijardi kuna', kazao je predsjednik HNS-a Radimir Čačić

'Rebalans od 780 milijuna kuna koji Vlada sada provodi nije čak ni kozmetički, to je statistička pogreška jer on je svega 0,6 posto. Dajte mi 15 minuta vremena, napravit ću rebalans od dva posto istog trenutka. Rebalans sada mora biti između sedam i osam milijardi kuna, a realno on bi trebao biti 11 milijardi kuna', kazao je Čačić na konferenciji za novinare na kojoj je zajedno s predsjednikom HNS-ova Odbora za gospodarstvo Draganom Kovačevićem komentirao najavljeni rebalans državnog proračuna.

U HNS- u smatraju da Vlada mora napraviti oštar i dubok rez, jer bez toga nećemo moći doći do potrebnih sredstava na tržištu kapitala. Prema njihovoj procjeni, proračun ne smije biti viši od 90 milijardi kuna, a ako rez ne bude napravljen na pravi način, u rujnu će biti upitno isplaćivanje plaća i mirovina.

Ima boljih od Josipovića

Govoreći o predsjedničkom kandidatu SDP-a Ivi Josipoviću, Čačić je kazao kako je riječ o 'uglađenom, obrazovanom i korektnom kolegi kojem će za uspjeh na izborima trebati više od 20 tisuća glasova koliko je dobio na unutarstranačkim izborima. 'Međutim, čujem i iz samog SDP-a da dio njih misli da imaju boljeg kandidata od Josipovića.'

'I kirurzi znaju da se karcinom odstranjuje u startu, a ne kad se razviju metastaze. On se ne rješava oblozima od kamilice ili ukidanjem espresa i sokova u Vladi kako to radi Jadranka Kosor.

Ako drugi rebalans koji najavljuju za sedam dana bude u okviru tri milijarde, to znači da ćemo tonuti blažim tempom, a možda ćemo se moći nešto i zadužiti. Zbilja me zabrinjava što se sramotimo pred svijetom.

Radi se rez na obrazovanju, odnosno na udžbenicima i prijevozu. Udžbenici su prljavi deal između nekih u državnom aparatu i pojedinih izdavača', istaknuo je Čačić ne želeći podrobnije objasniti na koga točno cilja.

Po njegovu mišljenju, udžbenici i dalje mogu biti besplatni ako bi se na kraju godine vraćali nazad u škole i ako se u razdoblju od pet godina njihov sadržaj ne bi mijenjao.

'Što se tiče besplatnog prijevoza, mogu reći da sam ga osobno kreirao u Varaždinskoj županiji. Kad smo startali s tim projektom, cijena po učeniku bila je 310 kuna, a otkad se država počela brinuti o tome, on stoji 620 kuna po glavi', kazao je Čačić.

Njegov stranački kolega Kovačević smatra da se do krizne situacije ne bi došlo da se HNS slušalo još u studenom prošle godine kada su predlagali rebalans proračuna i 12 plus sedam mjera koje bi nam omogućile lakši život.

Iako tema presice nisu bili predsjednički izbori, Čačić se osvrnuo i na ono što nas čeka koncem godine.

'HNS će sa svojim kandidatom izaći za dva tjedna i uvjerenja sam da će on biti najbolji kandidat od svih. Čitam danas u novinama da ja odustajem od predsjedničke kandidature, pa u skladu s tim moram reći da ja kandidaturu još nisam ni dobio. Kako bih onda od nje mogao i odustati', britak je bio Čačić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još