SVE ISPOČETKA PROVJERAVAJU

Mrsić kreće u konačni obračun s lažnim invalidima

05.09.2013 u 15:48

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je obračun s lažnim invalidima. Uredbom o dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju započinje provjeru svih invalidnina te najavljuje da će svi invalidi rada svake tri godine morati na reviziju svoga statusa

Ministar Mirando Mrsić kaže da se razlog za promjenu zakona i donošenja uredbe nalazi u stanju u mirovinskom sustavu i podatku da je Hrvatska jedna od zemalja koja ima najviše invalidskih mirovina i to 25 posto u sustavu. 'Niti smo mi tako bolesna nacija niti su uvjeti rada u Hrvatskoj tako loši da bismo imali toliko invalidskih mirovina. One su posljedica onoga što je bilo u pljački i privatizaciji, kada su se ljudi nasilno tjerali u invalidske i prijevremene mirovine, ali u svemu tome ima i onih koji imaju mirovine na temelju nevjerodostojne dokumentacije, temeljem laži i prijevara', rekao je Mrsić.

Kaže da želi postići to da sustav bude učinkovit te da omogućava da oni koji su invalidi i imaju zdravstvene probleme da dobiju invalidsku mirovinu. 'Svi oni koji pokušavaju ili će pokušati dobiti invalidsku mirovinu temeljem prijevare, mita ili nevjerodostojne dokumentacije, ovom izmjenom to neće moći', upozorio je Mrsić.

Najavio je provjere svih onih koji sada imaju invalidske mirovine, posebno onih dobivenih nevjerodostojnom dokumentacijom. Mrsić kaže da su već osnovali neovisno tijelo pri ministarstvu koje će se baviti provjerama svih mirovina, a osniva se i Centar za medicinsko vještačenje gdje će se sve mirovine vještačiti. 'U taj centar će se ulaziti kao broj, pod šifrom, tako da ćemo i tako osigurati objektivnost', rekao je Mrsić i podsjetio na aferu Rubala i slične manipulacije mirovinama.

Kaže da se do sada invalidska mirovina mogla dobiti na temelju nalaza samo jednog specijalista ili tako da se zahtjev podnio u ponedjeljak, a u petak je već bilo doneseno rješenje. Mrsić kaže da je to dokaz da nešto ne valja te da kreću u konačni obračun s lažnim invalidskim mirovinama.