NIČU STOŽERI PO HRVATSKOJ

U Slunju osnovan još jedan Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

05.09.2013 u 15:21

  • +9

Protiv ćirilice ustali i drugi gradovi

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Bionic
Reading

U Slunju je danas osnovan Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, a svojim su mu potpisom pristupili predstavnici nekoliko braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata s prostora Karlovačke županije

Stotinjak članova njihovih udruga okupilo se danas na skupu potpore Vukovaru za uklanjanje ploča s dvojezičnim natpisima.

U ime organizatora skupa Ivan Mateša kazao je kod spomenika poginulim braniteljima da je borba protiv ćirilićnih ploča u Vukovaru borba za dostojanstvo Hrvata i svih domoljubnih građana Vukovara i Hrvatske.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Slunja, Cetingrada i Rakovice Mile Jurčević rekao je da je kao hrvatski branitelj ponosan na stvorenu državu te da je za poštivanje prava svih građana, ali da još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru.

'Nije vrijeme za nametanje ćirilice, pogotovo je prerano za sve one obitelji koje još ne znaju gdje su njihovi nestali članovi. Oni koji su napadali Hrvatsku sada traže ćirilicu, a nisu ni toliko hrabri da već jednom kažu gdje su tijela onih tisuću Vukovaraca za kojima se još traga', kazao je Jurčević.

Ispred Udruge policije iz Domovinskog rata Slunja, Cetingrada i Rakovice Josip Štefanac zapitao se kako to da se u interesu postavljanja ćirilićnih ploča u Vukovaru ne mogu promijeniti zakoni, a može se usvajati "lex Perković" i s njim u vezi pokretati izmjena Ustava. Podsjetio je da ćirilićne ploče postoje u obližnjem Krnjaku i Gvozdu i da ih nitko ne dira, ali i ocijenio da su vukovarska stradanja prebolna da bi se to moglo dopustiti.

Od prosvjednog skupa se ogradio slunjski gradonačelnik Željko Rendulić (nezavisni) koji smatra da takvi skupovi nisu potrebni.

'Stvorili smo hrvatsku državu u Domovinskom ratu i institucije koje trebaju rješavati sva pitanja na demokratski način. Uvjeren sam da ovakav prosvjedni skup u Slunju služi samo za osobnu promociju glavnom organizatoru Ivanu Mateši i pojedincima iz stradalničkih udruga', kazao je Hini Rendulić. Dodao je da u Slunju od ukupno 5076 stanovnika Srbi čine 11,96 posto, odnosno da ih je po službenom popisu 534, te da zbog toga uopće nije na dnevnom redu postavljanje bilo kakvih dvojezičnih ploča.