AKCIJA 'PARANGAL'

U zatvoru na Bilicama ubio se diler

14.12.2008 u 10:33

Bionic
Reading

Jurica Svalina, jedan od uhićenih dilera u poznatoj prošloljetnoj akciji splitske policije 'Parangal', ubio se sinoć u zatvoru na Bilicama

Nešto prije 20 sati pritvorenik koji dijeli ćeliju sa Svalinom na gornjem krevetu čuo je hroptaje, te potom vidio je kako je ovaj krvav.

Svalina je najvjerojatnije, prema pisanju Večernjeg lista, britvicom prerezao žile na vratu i rukama a iako je Hitna pomoć brzo stigla, umro je u 20.20 sati.

Pravosudna policija je uvjerenja kako je posrijedi samoubojstvo, ali će svakako Ministarstvo pravosuđa odmah u zatvor poslati inspekcijski nadzor.

Svalina je bio dio skupine od 16 osoba koji su iz BiH prokrijumčarili heroin vrijedan 2,5 milijuna kuna. U kolovozu su uhićena trojica braće Svalina - Goran, Joško i Jurica.

Višemjesečnom akcijom nazvanom “Parangal” splitska policija je u suradnji s Upravom kriminalističke policije i u koordinaciji s USKOK-om u kolovozu razbila još lanac dilera na splitskom području. No, što je puno važnije, prekinut je svojevrsni rat suprotstavljenih narkoklanova koji je mjesecima bjesnio splitskim ulicama.

Rezultat akcije je bila zapljena šest kilograma heroina, 13 uhićenih, troje sumnjivaca u bijegu te riješena tri slučaja podmetanja bombi iz travnja ove godine. Nakon nekoliko mjeseci praćenja i prisluškivanja skupine za koju se sumnjalo da iz BiH uvozi heroin, na području Dubaca kod Omiša prvo je pao “kurir” Haris Žunić (28) iz Sarajeva.

U njegovu opel kadettu pronađena je droga vrijedna oko dva i pol milijuna kuna. Žunić je u svom vozilu prevozio deset paketa heroina visoke kvalitete i težine oko šest kilograma, deset paketa praškaste tvari, paracetamola, težine oko 11 kilograma, koji služi za miješanje s heroinom odnosno povećanje mase te jedan paket kokaina ukupne težine 108 grama kao i paketić amfetamina težine oko dva grama.

Nakon toga uslijedila su nova uhićenja, obavijesni razgovori te pretrage stanova i vozila. Uhićeno je ukupno 13 osoba, koje su jučer poslijepodne privedene u Istražni centar, dok su tri osobe još uvijek u bijegu. Prema policijskim saznanjima, organizator ove skupine je Goran Svalina (33) iz Splita. Drogu je od nepoznate osobe nabavljao u BiH, zatim ju je preko “kurira” dopremao na područje Hrvatske, a pretpostavlja se da je droga bila namijenjena preprodaji na području Splitsko-dalmatinske županije.

Dio narkolanca su i Svalinina braća Joško (39) i dosad neosuđivani Jurica (45). Svalinama nije dugo trebalo da se vrate svom poslu, samo godinu dana od izlaska iz zatvora ponovno su uhićeni, a u svoju dilersku mrežu sada su uključili i ulične preprodavače.

U mreži Parangala našli su se i stari znanci policije, braća Ferdi (22) i Mehdi Ahmeti (25) te Igor Dokić (31) zvani Medo iz Solina. Ostali članovi skupine su Jurica Gabrić (24) iz Splita, Ante Kosor (29) iz Splita, Ibrahim Stollakaj (24) zvani Splićo iz Kosovske Mitrovice, Ivan Kujundžić (51) zvani Jale iz Splita, Neven Urlić (43), Tonći Devivi (42) iz Splita, Siniša Bradarić (34) zvani Sina, Denis Mirko Mandić (22) iz Splita te Dragan Boljat (43) iz Solina. U bijegu su Mehdi Ahmeti, Neven Urlić i Tonći Devivi. Zanimljivo je da je Ivan Kujundžić pronađen samo sat vremena prije najavljene konferencije za novinare, a skrivao se na svojoj 5,5 metara dugoj pasari u lučici u Spinutu.
‘Zrno’ nabavljao eksploziv

Petoricu od njih, Gorana Svalinu, braću Ahmeti, Mandića i Stollakaja sumnjiči se za podmetanje tri eksplozivne naprave. Eksploziv su nabavljali od Tonća Budića (47) zvanog Zrno, a prema prijavi, sumnjiči ih se da su podmetali bombe ispod vozila konkurencije. Tako su 21. travnja ove godine bacili eksplozivnu napravu pred kafić “Mania”, vlasništvo poznatoga splitskog dilera Mira Pivca (47), poznatijeg kao Miro Vlaj.

Samo sedam dana nakon toga, 28. travnja, odjeknule su dvije bombe u Kukuljevićevoj ulici u Splitu. Oko 1.20 sati pukla je eksplozivna naprava pod golfom Vesne Alagić, a kojim se koristi njezin sin Igor (26), kick-boksač. Policija ga je posljednjih godina već tri puta prijavljivala zbog razbojstva i dva puta zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda, dok zbog nasilničkog ponašanja i zloporabe droga ima po jednu kaznenu prijavu.

Samo deset minuta nakon te eksplozije eksplodirala je i bomba pod passatom Nediljka Rakića. Temeljem naloga istražnog suca pregledana su ukupno 22 stana kojima se osumnjičeni koriste te 15 vozila. Pronađeno je oko dva grama heroina, jedna stabljika indijske konoplje, dvije digitalne vage, više praznih pakiranja tzv. cigli s vidljivim ostacima heroina, 2500 grama lijevanog trotila, detonatorske kapsle, jedan samostrel, više mobitela i SIM kartica te 14 tisuća kuna.