MILANOVIĆ PROSVJEDNICIMA

'Prihvatite da je rat gotov!'

03.09.2013 u 21:32

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako nema mogućnosti za odgodu postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, prozvavši HDZ kao politički odgovorne za situaciju koja je eskalirala u Vukovaru probijanjem policijskih kordona i rušenjem ploča s dvojezičnim natpisima.

'Nekome je to nažalost, a meni to nije na sreću. Mogu shvatiti i prihvatiti da jedan broj ljudi nije time oduševljen. Ako ćemo biti civilizirana država koja štiti nacionalne manjine, koja štiti manjine i poštuje zakon onda to moramo učiniti i učinit ćemo', izjavio je Milanović za Hrvatski radio, koji će cijeli njegov intervju, u sklopu emisije 'A sada Vlada', emitirati sutra ujutro.

Premijer je zamolio sve koji su ovih dana, kako je rekao, na po njemu i po zakonu neprihvatljiv način prosvjedovali, da prihvate da je rat gotov i da je prošlo više od 20 godina od zakona o amnestiji. 'Hrvatska u pobjedi mora pokazati velikodušnost, a u miru dobru vjeru i volju te poštivati zakone', poručio je.

Za situaciju u Vukovaru koja je eskalirala nakon jučerašnjih postavljanja dvojezičnih ploča na nekoliko zgrada tijela državne uprave Milanović politički odgovornim drži HDZ.

'Ne mogu optužiti HDZ da je uputio ljude da čekićima razbijaju ploče, državnu imovinu i napadaju policajce. Ne mislim da je to HDZ direktno napravio, ali politička odgovornost je ogromna', naglasio je.

Premijer je istaknuo i kako HDZ-a jučer 'nije bilo cijeli dan', da su iz vrha te stranke cijeli dan izbjegavali odgovornost i komentar prepuštajući to 'lokalnim kabadahijama'.

Ponovno postavljena dvojezična ploča na zgradi vukovarske policije

Na zgradu Policijske postaje Vukovar predvečer je ponovno postavljena ploča s dvojezičnim natpisom te latiničnim i ćiriličnim pismom.

To je peta ustanova u Vukovaru s postavljenom dvojezičnom pločom. Osim zgrade policije, dvojezične ploče nalaze se na objektima Državnog inspektorata, Zavoda za mirovinsko osiguranje, Zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalnu skrb.

Sve te objekte čuva interventna policija. Dvojezična ploča sa zgrade Policijske postaje Vukovar nasilno je skinuta i razbijena jučer dopodne.