RED JE NA USTAVNI SUD

'U ime obitelji' skupili dovoljno potpisa, referendum ipak upitan

02.09.2013 u 10:34

Bionic
Reading

Ministarstvo uprave dovršilo je prebrojavanje potpisa koje je skupila inicijativa 'U ime obitelji'. Ministarstvo je pregledom uzorka od 21.300 potpisa zaključilo da je inicijativa ispunila najvažniji uvjet za raspisivanje referenduma o definiciji braka u Ustavu

Inicijativa 'U ime obitelji' prikupila je 800 tisuća potpisa građana koji žele da se raspiše referendum kako bi se odlučivalo o definiciji braka u Ustavu. Trenutno Ustav nema tu definiciju, pa inicijativa želi spriječiti eventualne promjene zakona kako bi bilo 'osigurano' da je brak zajednica isključivo muškarca i žene.

Od 750 tisuća potpisa, za referendum im je bilo dovoljno 450 tisuća. Ministarstvo uprave provjerilo je reprezentativan uzorak od 21.300 potpisa te zaključilo da je inicijativa prikupila dovoljno kako bi udovoljila zakonskoj obavezi, piše Jutarnji list. Provjera slučajnog uzorka pokazala je da je nevjerodostojnost prikupljenih potpisa ispod jednog promila, a na takav način provjere odlučili su se zbog štednje. Bez obzira na dobre vijesti za inicijativu, referendum još nije sasvim izgledan.

Vladajući se protive uvođenju takve definicije u Ustav te će vjerojatno, prije nego što će Sabor morati odlučivati o raspisivanju referenduma, zatražiti od Ustavnog suda da ocijeni spada li pitanje definicije braka u Ustav. Odnosno, je li referendumsko pitanje 'Jeste li za to da se brak definira kao životna zajednica žene i muškarca?' uopće ustavno pitanje.

Kao i mnoga važna pitanja u posljednjih godinu dana, tako će i ovo najvjerojatnije završiti na Ustavnom sudu.