NAPETI ODNOSI S HRVATSKOM

Rupel se boji za sigurnost slovenskih turista

10.07.2009 u 21:28

Bionic
Reading

'Sadašnji napeti odnosi između Slovenije i Hrvatske mogu dovesti i do izgreda', ustvrdio je u razgovoru za tjednik Demokracija bivši šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel

'Odnosi s Hrvatskom su loši i nitko ne zna kako ih popraviti te obnoviti hrvatske pregovore o članstvu u Europskoj uniji. Za pregovaračkim stolom nema nikoga. Držim da kolege u EU bolje razumiju hrvatske nego slovenske argumente. Mene zabrinjavaju i odnosi među običnim ljudima s obje strane koji su puni stereotipa i napetosti. Tu spiralu nerazumijevanja i nesporazuma treba zaustaviti', kazao je Rupel.

Nakon dobrog desetljeća vođenja slovenske vanjske politike, Rupel je svoje strahove izrazio tek nakon što je potvrđena nova hrvatska vlada Jadranke Kosor, koju je Pahorova vlada pozvala da se vrati u pregovarački proces pristupa EU. Slovenska je strana priznala da s neriješenim graničnim pitanjem obje države gube.

Rupel je već lani, nakon izgubljenih izbora, podigao slovensku blokadu Hrvatskoj. Već tada su njegovi kolege ocijenili da u odnosima s Hrvatskom Rupel svom nasljedniku ostavlja gore stanje nego na početku Rupelova mandata, piše Večernji list.