ZAKLJUČAK 'CROATIA SUMMITA'

U javnosti treba održati euroentuzijazam

10.07.2009 u 17:01

Bionic
Reading

'Croatia Summit 2009.' završio je u petak u Dubrovniku zajedničkom ocjenom sudionika da se europski jugoistok može promijeniti samo priključenjem EU-u i NATO-u, ali i da zemljama u regiji treba priznati napredak ostvaren na tome putu kako bi se u njihovim javnostima održao euroentuzijazam

Visoki predstavnici EU-a, zemalja u regiji i Sjeverne Amerike slažu se da proces europskog ujedinjavanja ne smije zaobići jugoistok Europe koji je u prošlosti bio poprištem ratova i sukoba, a danas je na različitim stupnjevima pristupa euroatlanskim asocijacijama.

Svi su pritom istaknuli Hrvatsku kao pozitivan primjer da se reforme isplate i upozorili da je slovenska blokada hrvatskih pregovora s EU-om loš znak za susjedne zemlje. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor istaknula je da se Hrvatska neće koristiti članstvom u NATO-u, a uskoro i u EU-u, da bi ucjenjivala susjede bilateralnim pitanjima. Također je najavila da je spremna 'koliko god treba' razgovarati sa Slovenijom da bi se uklonila blokada i pregovori dovršili do kraja godine.

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg, kojemu je ovo bio treći posjet regiji u proteklih šest mjeseci, smatra da bilateralna pitanja ne bi trebala biti zapreka na putu zemalja jugoistoka Europe u euroatlantske integracije. Po njegovim riječima, zemlje u regiji treba procjenjivati pojedinačno, a uspjeh integracija ovisi o povjerenju naroda da će taj proces biti pošten i utemeljen na vlastitim dostignućima.

Čelnici zemalja u regiji uvjeravali su predstavnike EU-a i SAD-a da su njihove političke elite i javnost za ulazak u EU i NATO i pritom upozorili da bi izostanak primjerene 'nagrade' za provedene reforme mogao ojačati suprotna stajališta.

Svi su izrazili predanost jačanju regionalne suradnje, osobito u energetici koja je bila tema posebnog panela susreta na vrhu. Na dubrovačkom sastanku sudjelovali su premijeri, ministri vanjskih poslova i gospodarstava, dražavni tajnici, članovi parlamenata te gospodarstvenici iz zemalja jugoistoka Europe, EU-a, SAD-a i Kanade