KRISTINA ĆURKOVIĆ OPET U AKCIJI

Radije će u zatvor nego platiti kaznu zbog poruke premijeru

Bionic
Reading

'Nije stvar u novcu, nego u principu! Vodite me zatvor, ja vam kaznu neću platiti!' poručila je organima reda Kristina Ćurković nakon što je dobila rješenje o novčanoj kazni za prekršaj koji je nedavno počinila na Markovu trgu u Zagrebu

Kristina je, naime, na vrata kućnoga broja 1, na adresi na kojoj radnim danima obitavaju hrvatski premijer i njegovi ministri, uz pomoć čekića i čavla pribila papirić sa stihovima, piše Slobodna Dalmacija.

Mlada aktivistica, studentica teologije na splitskom Katoličko-bogoslovnom fakultetu i atraktivna Hercegovka čiji Facebook profil vrvi neskrivenim fotografijama ustaških simbola i slogana koji pozivaju na slavljenje NDH, u javnosti se prvi put pojavila kao performerica koja je, u društvu kolegice Anite Barišić, jajima gađala HDZ-ove izaslanike na stranačkome skupu u Omišu.

Kristina Ćurković za sebe kaže da je prije svega katolkinja, a tek potom Hrvatica, koja voli sve što vole mladi, a najviše gusle i gangu. Premda joj je lijepo u Splitu, najsretnija je u prirodi, pogotovo kad, poput prave Heidi iz Kazaginca, trči livadama, šeta šumama, pravi vijence od cvijeća i lovi leptire. Osjetljivo je biće, pa je, veli, boli nepravda učinjena prema hrvatskim djedovima i očevima u obrambenim ratovima, a posebno joj srce probada genocid nad Hrvatima od 1945. do 1995. godine.

Europsku uniju ne može okom vidjeti. Prvo je sa splitske Banovine skinula plavu zastavu sa žutim zvjezdicama - za koju je, a to Kristina kao velika katolkinja sigurno zna, njezin autor Arsene Heitz inspiraciju dobio gledajući Gospin lik - da bi tu istu zastavu, s dodatkom velike crvene petokrake, nakon nekoliko dana ritualno pokidala. Trenutačno je aktivna članica Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, a brani ga, razumije se, od uvođenja ćirilice.

Kaznu za remećenje javnoga reda i mira, 1200 odrezanih joj kuna, ni u snu neće platiti. Radije će u zatvor. A s obzirom na količinu crnila koje preko društvenih mreža zagovara, mogli bi joj organi reda još koji put zakucati na vrata, pa možda i koji dan duže u ćeliji ostane.