SKUPA VLADINA AGENCIJA

Zaposlili 60 ljudi na plaću od 11.500 kuna

10.07.2009 u 08:08

Bionic
Reading

Šest milijuna kuna dali smo iz državnog proračuna samo da se pokrene Agencija za civilno zrakoplovstvo. U tri mjeseca zaposleno ih je šezdeset. Prosječna neto plaća im je 11.500 kuna. Direktor ima 23.000 kuna, 500 kuna više nego što je imao bivši premijer Ivo Sanader, a tisuću kuna više nego što ima predsjednik Stjepan Mesić

Uredi u kojima rade stoje ih mjesečno 150.000 kuna, otkriva Jutarnji list. Može se reći da je Agencija za civilno zrakoplovstvo jedina Vladina institucija u kojoj se možete obogatiti!

Direktor Agencije za civilno zrakoplovstvo Omer Pita za Jutarnji list je objasnio da je motiv za osnivanje bilo upravo to da mogu zrakoplovnim stručnjacima ponuditi plaće primjerene tržišnim uvjetima.

'U Ministarstvo prometa nismo ih mogli dovesti jer državni službenici imaju plaće sukladne onima u upravi. To su bitno manje plaće od tržišnih plaća zrakoplovnih stručnjaka. Zakonom o zračnom prometu propisano je da je 'agencija ovlaštena u skladu s tržišnim uvjetima izrađivati vlastiti sustav plaćanja radi stjecanja odgovarajućeg stručnog osoblja. Ovaj članak uvršten je na zahtjev Europske komisije kako bi se omogućilo zapošljavanje kompetentnog stručnog osoblja', kazao je Pita.

Prosječna plaća u Agenciji za civilno zrakoplovstvo veća je i od one u zrakoplovnoj kompaniji Croatia Airlines u kojoj prosječna plaća iznosi 9433,64 kune.

Prosjek plaća u Croatia Airlinesu, a i u agenciji podižu plaće pilota koji su na tržištu iznimno cijenjeni. U zrakoplovnoj kompaniji plaće pilota iznose u prosjeku 20.661 kunu. A u agenciji je zaposleno pet pilota instruktora čije plaće iznose od 26.000 do 27.000 kuna.