ODBOR ZA MEDIJE

HRT ignorira teme o ravnopravnosti spolova

09.07.2009 u 19:44

Bionic
Reading

Saborski Odbor za medije na znanje je danas primio Izvješće o promicanju svijesti o ravnopravnosti žena i muškaraca u emisijama Hrvatske televizije i Hrvatskog radija u ovoj i prošloj godini koje je podnijelo Programsko vijeće HRT-a, zamjerajući nacionalnoj televiziji da premalo prostora daje tematici ravnopravnosti spolova

Predstojnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin u raspravi je prigovorila da izvješće Programskog vijeća ima mnogo netočnih navoda i grešaka, alarmantnim ocijenivši podatak da je u godinu i pol dana izvještajnog razdoblja u središnjem Dnevniku HTV-a emitirano samo 13 vijesti koje se tiču tematike ravnopravnosti spolova. 'A Programsko vijeće to još u izvješću navodi kao pozitivan pristup HTV-a', istaknula je.

Štimac Radin prigovorila je i da HTV uopće nije izvijestio o donošenju novoga Zakona o ravnopravnosti spolova, da ne prati aktivnosti njezina Ureda, iako mu je to, napomenula je, obveza prema Planu promicanja ravnopravnosti spolova koji je HRT donio još 2005. HRT, dodala je, ne poštuje ni obvezu iz Nacionalne strategije promicanja ravnopravnosti spolova o informiranju građana o uvođenju rodno osviještenih politika u svim područjima života. 'HRT nam pod to servira prilog o slavonskim narodnim nošnjama', kazala je.

Izvješću je u svom mišljenju prigovorila i Vlada, koja smatra da područje ravnopravnosti spolova nije dovoljno zastupljeno u emisijama i prilozima nacionalnog radija i televizije, iako bi to, navode u Banskim dvorima, bitno doprinijelo značaju ravnopravnosti spolova u društvu, toleranciji i kulturi dijaloga te uvažavanju različitosti.

Vlada posebno prigovara zbog HTV-ovog emitiranja propagandnih poruka koje, kažu u Vladi, potiču društveno neprihvatljivo ponašanje prema ženama i ne pridonose suzbijanju diskriminacije nad njima.

Potpredsjednik Programskog vijeća HRT-a Siniša Grgić složio se s dijelom prigovora, ali i poručio kako u prigovorima treba imati granicu, odnosno da se treba kloniti utjecaja na programsko-uređivačku politiku HRT-a, 'jer je to protuzakonito'.

Najavio je da će Vijeće stavove članova Odbora te svih zainteresiranih za problematiku ravnopravnosti spolova uvrstiti u dokumente HRT-a, posebno u programsko usmjerenje.